Hlavní obsah

V plamenech brazilského muzea skončila nejstarší lidská fosilie kontinentu nebo svědectví o kolonizaci

Škody po požáru brazilského Národního muzea.Video: Wikimedia.org, Museu Nacional, AP, Reuters

 

Reklama

Kosti dinosaurů, dokumenty mapující portugalskou kolonizaci nebo nejstarší lidská fosilie nalezená v Americe. Při požáru brazilského Národního muzea zmizelo v plamenech na dvacet milionů předmětů. Řada brazilských osobností požár označuje za národní tragédii.

Článek

Přibližně dvanáct tisíc let stará kostra ženy známé jako Luzia patří mezi nejbolestivější ztráty brazilského Národního muzea. Luziiny kosti uchované v muzeu byly vůbec nejstaršími lidskými fosiliemi nalezenými na území Severní a Jižní Ameriky. Archeologové lidskou fosilii objevili v roce 1975 a část vědců věří, že přibližně dvacetiletá žena patřila do první vlny lidského osídlení amerického kontinentu.

Budova muzea byla také domovem bohaté sbírky mapující portugalskou kolonizaci území zahájenou na začátku 16. století a končící vyhlášením brazilské nezávislosti po vojenském puči v roce 1889. Ve sbírkách ale nechyběly ani předměty spojené s brazilskými původními obyvateli a jejich životem před příchodem evropských kolonizátorů. Mezi nejznámější takové kusy patřily mumifikované kosti z dob andských civilizací.

Mezi chlouby dvousetleté instituce patřily i sbírky dinosauřích kostí. Jedna kompletní kostra vítala návštěvníky po vstupu do budovy. Muzeum také uchovávalo největší v Brazílii objevený meteorit, na který vědci narazili v roce 1784.

Jihoamerická korespondentka BBC Katy Watsonová uvedla, že mnoho Brazilců vnímá požár muzea jako metaforu pro současnou situaci v Rio de Janeiru. Městem, které v roce 2016 hostilo letní olympijské hry, do kterých centrální vláda investovala miliardy dolarů, hýbe rostoucí kriminalita a násilí, zkorumpovaní politici a ekonomický úpadek.

Pracovníci muzea podle BBC už dříve vyjadřovali obavy kvůli škrtům ve financování instituce a stále se zhoršujícím stavu budovy. Nejen jejich hlasy byly ale dlouhodobě ignorovány, což podle mnohých vyústilo v národní tragédii. Bývalá ministryně životního prostředí a nyní kandidátka na úřad brazilského prezidenta Marina Silva požár označila za „lobotomii brazilské kolektivní paměti“.

Antropolog Mércio Gomes událost přirovnal k požáru Alexandrijské knihovny z roku 48 před naším letopočtem. „Jako Brazilci máme pětisetletou historii. Národní muzeum bylo staré 200 let. To jsme měli, nyní je vše navždy ztraceno,“ uvedl na Facebooku.

Zanedbání budovy a jejího okolí se podepsalo i na rozsahu požáru. Mluvčí riodejaneirských hasičů Roberto Robadey pro agenturu AP uvedl, že v hydrantech nejblíže k muzeu nebyla voda. Hasiči ji proto museli k muzeu dostat z nedalekého jezera. „Je to stará budova plná věcí, které snadno hoří,“ dodal.

Budova, která původně sloužila jako jezuitský statek, v roce 1808 hostila portugalskou královskou rodinu. Dvůr se tehdy do Jižní Ameriky přesunul kvůli Napoleonově tažení Evropou a jeho invazi do Portugalska.

Muzeum budova hostila od roku 1818, kdy bylo založeno. Dvousetleté výročí instituce oslavila v červnu. Kromě předmětů spojených s historií země byly v budově také sbírky spojené s Egyptem a evropskou antikou.

Reklama

Související témata:

Doporučované