Hlavní obsah

V Plzeňském kraji bude soutěžit řada zajímavých loňských staveb

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Díky oživení stavebnictví v posledních třech letech vzniklo také loni v Plzeňském kraji hodně zajímavých staveb, více než v předchozích letech recese oboru.

Článek

Loni se v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2020 sešlo rekordních 37 přihlášek, což bylo za Zlínským krajem druhé nejvyšší číslo ze 14 regionů. Obce, investoři, stavebníci a vlastníci mohou podávat přihlášky do 18. ročníku ode dneška do 21. května. „Soutěž si klade za cíl přispět ke zvyšování kvality staveb v regionu, projektanti i stavebníci ji považují za prestižní a úspěchy se chlubí,“ řekli zástupci Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milan Froněk a České komory autorizovaných inženýrů a techniků Robert Špalek.

O velkém množství zajímavých loňských staveb ze všech oborů stavebnictví hovořili i hejtmanka Ilona Mauritzová a plzeňský primátor Martin Baxa. Hejtmanka neuvedla konkrétně své favority. „O vítězství by se mohly ucházet třeba výstavba tramvajové tratě na Borských polích, úprava parku U Ježíška včetně osvětleného schodiště, rozcvičovna atletického tunelu ve Skvrňanech a ubytovna pro hokejovou akademii,“ míní Baxa.

Člen poroty Miloslav Michalec apeloval na veřejnou správu, aby i v koronavirové krizi připravovala nové projekty pro další roky. Podle Froňka bude ale stavební aktivita záležet na rozpočtech krajů, měst a obcí, které se proti běžným letům propadly. Baxa uvedl, že Plzeň výstavu v posledních letech posiluje. „Loni byl ještě pokles malý, protože dojížděly stavby z minulých let. Letos asi bude větší, ale ve stavebnictví se vždy krize projeví až jako v posledním sektoru. Další roky se budou vyvíjet podle toho, kolik peněz bude mít stát,“ uvedl Špalek. Investice v soukromém sektoru budou omezené, což vyplývá už ze současného omezování výroby. Podle Špalka loni vzniklo v regionu zejména hodně bytů. Do budoucna ale převládnou přestavby a rekonstrukce, míní Froněk.

Uzávěrka přihlášek staveb v sedmi kategoriích je 21. května a vítězové budou vyhlášeni 9. září. „Porota objede všechny stavby a pohovoří s investory a mnohdy i s projektanty,“ řekl Michalec. Obce se podle něj dokážou z vítězství radovat tak jako předloni Planá, která ho oslavila tancovačkou na náměstí.

Stavbami Plzeňského kraje 2019 se staly novostavba administrativní budovy německé firmy Konplan a samostatné rodinné domy se zahradami nazvané Lokalita Bolevec, obě v Plzni.

Reklama

Doporučované