Hlavní obsah

V Plzni otevřeli jedinečnou školu. Děti s autismem provede od školky až k odbornému vzdělání

Plzeňská ojedinělá škola pro děti s autismem.

 

Reklama

Ojedinělé zařízení, které dnes po rekonstrukci otevřeli v Plzni, je určené dětem s autistickými poruchami a mentálním postižením. Na jednom místě se nachází mateřská školka, základní a odborná škola. Což dětem s autismem, které obtížně snášejí změny, velmi ulehčuje život.

Článek

Plzeňská škola má dvě třídy s maximální kapacitou 20 dětí. Velkou výhodou je, že po mateřské škole mohou děti ve stejné budově pokračovat v dalším speciálním vzdělávání ve třídách základní školy. Součástí je také praktická dvouletá škola, která připravuje žáky pro výkon jednoduchých prací a činností v běžném životě.

Školu navštěvuje i dcera Šárky Dvořákové. Ta se do dvou let vyvíjela jako ostatní miminka. Poté postupně přestala dělat to, co se do té doby naučila. Dětský autismus byl dívce diagnostikován ve čtyřech letech. O rok později nastoupila dívka do této speciální školy, kam chodí dodnes.

„Pokroků je spoustu, hlavně v sociální oblasti. Zvykla si mezi dětmi,” hodnotí Dvořáková. Přesto dívka potřebuje neustálou asistenci, ani ve 12 letech nemluví a s okolím se dorozumívá za pomoci obrázků.

Součástí rekonstrukce budovy byla výměna oken, rekonstrukce spojovacích krčků budov, rekonstrukce vybraných instalací a také zateplení stěn a střech. Investici financovalo město jako majitel budovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované