Hlavní obsah

V Plzni začala tradiční velikonoční sbírka potravin

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Reklama

Tradiční velikonoční sbírka Nový začátek pro rodiny v nouzi začala v Plzni. Potraviny jsou určeny pro rodiny v krizi, samoživitelky a samoživitele a pro rodiny s více dětmi.

Článek

„Lidé mohou potraviny nosit do prostor u vrátnice magistrátní budovy v Kopeckého sadech 11 každý všední den do 26. března,“ řekla Hana Josefová z magistrátu. Mohou darovat hladkou a polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, trvanlivé mléko, hrozinky, mandle, jakékoli sladkosti, ale i těstoviny nebo konzervy.

Odbor sociálních věcí velikonoční sbírku Nový začátek poprvé zorganizoval v roce 2018. Zaměstnanci magistrátu, obvodů a spřátelených neziskových organizací tehdy poprvé přispěli k tomu, že koleda nebo čerstvě upečený velikonoční mazanec nechyběly ani v rodinách, které se ocitly v krizové situaci. Mohli si je dopřát matky s dětmi v azylových domech, samoživitelky a samoživitelé.

„Jsem šťastná, že stále je hodně lidí, kteří si uvědomují, že to, co mnoho z nás vnímá jako samozřejmost, tedy mít dostatek či až nadbytek potravin, je pro jiné jen snem. Těší mě, že díky těm, kdo sbírku organizují a těm, kdo do ní přispějí, je možné tento sen alespoň částečně naplnit,“ řekla náměstkyně primátora pro sociální oblast Eliška Bartáková.

Vedoucí odboru sociálních služeb Alena Hynková uvedla, že už na začátku března pracovníci magistrátu, obvodních úřadů a některých neziskových organizací obdrželi výzvu s prosbou přispět do sbírky. „Tentokrát počítáme s tím, že se připojí i veřejnost. Povědomí o sbírce se šíří i prostřednictvím sociálních sítí, za což jsme v tomto případě velmi rádi,“ řekla Hynková. Shromážděné potraviny budou pravidelně třídit pracovníci odboru sociálních služeb a nejpozději 31. března, tedy ještě před velikonočními svátky, je městská policie rozveze potřebným rodinám, s nimiž jsou neziskové organizace a sociální odbory obvodů v kontaktu.

Reklama

Doporučované