Hlavní obsah

V Plzni začíná 34. ročník festivalu Finále, šestidenní soutěžní přehlídka filmů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Šestidenní soutěžní přehlídka českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů nabídne 109 filmů včetně 13 premiér a předpremiér a výběru atraktivních počinů z Německa a Polska.

Článek

Organizátoři festivalu věří, že diváci, kteří do kina kvůli protiepidemickým opatřením moc nechodí, se soustředí na Finále, kde mohou zhlédnout většinu tuzemských novinek za poslední rok.

Letošní ročník sice v pátek oficiálně zahájí v 19:00 premiéra animovaného filmu s afghánskou tematikou Moje slunce Mad, ale program začne už v poledne projekcí snímku Vlci na hranicích v Divadle Dialog.

Hlavní cenou je Zlatý ledňáček, soutěžit o něj budou čtyři desítky snímků z pěti kategorií. Ceny tradičně uděluje také porota složená ze studentů Západočeské univerzity. „V sekci celovečerních filmů budou například snímky Atlas ptáků, který měl premiéru na karlovarském filmovém festivalu, stejně jako Zpráva o záchraně mrtvého a debuty Marťanské lodě a Zrcadla v tmě. Služebníci byli uvedeni na Berlinale, kde další snímek Smolný pich aneb Pitomý porno získal Zlatého medvěda,“ uvedla ředitelka Finále Eva Veruňková Košařová.

Účast na Finále dosud potvrdili například herečky Daniela Kolářová, Eliška Křenková a Nela Boudová, herci Hynek Čermák, Igor Bareš a Matouš Ruml, režiséři Petr Kolečko, Biser Arichtev, Olmo Omerzu a Filip Remunda.

Cena vstupenky je 100 Kč. Víkendová akreditace stojí 500 Kč, na celý festival 800 Kč. Diváci v kinech a vnitřních prostorách musí mít respirátor nebo nanoroušku, musí doložit doklad o očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativní test. Pokud prokážou bezinfekčnost, obdrží pásku na zápěstí, jež jim umožní vstup na celý festival nebo jen na dobu platnosti testu.

Reklama

Doporučované