Hlavní obsah

V Plzni začne ve středu sbírka oblečení pro samoživitele

Ilustrační snímek.

Reklama

Sbírku oblečení pro samoživitele s názvem Šatník zahájí v Plzni ve středu místní iniciativa ženských osobností Holky holkám, která pomáhá domovům pro matky s dětmi v tísni.

Článek

Jednou z nejohroženějších skupin dnešní doby jsou rodiče-samoživitelé, podzimní průzkum ukázal, že se situace okolo pandemie nějak dotkla 80 procent z nich, řekla autorka nápadu Markéta Čekanová, spisovatelka a ředitelka plzeňské pobočky Paměti národa.

„Šatník otevíráme 24. března. Prostory poskytl Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v Čermákově 29. Příjem oděvů bude možný každý pracovní den 14:00 do 18:00, výdej každou sudou středu od 14:00 do 18:00,“ uvedla. Lidé by měli věnovat přednostně jarní a hlavně čisté, nepoškozené a nositelné oblečení. Donést by je měli roztříděné v taškách nebo krabicích na košile, trička, kalhoty, sukně a další. S ohledem na kapacitu prostoru se nepřijímají hračky ani sportovní potřeby. V plzeňském domově je 29 bytů, které jsou permanentně obsazené.

Zájemci o oblečení se budou muset podle Čekanové prokázat potvrzením o hmotné nouzi a rozvodovým rozsudkem o svěření dětí do výhradní péče. „Pokud to nemají, budeme požadovat doporučení sociální pracovnice nebo sociální organizace, jejímiž jsou klienty,“ řekla.

Situace rodičů-samoživitelů podle Čekanové oslovuje veřejnost po celé zemi a podobné šatníky vznikají i jinde. „Napadlo nás to zhruba ve stejnou dobu jako Noru Fridrichovou,“ řekla. Fridrichová, novinářka a moderátorka zpravodajského pořadu České televize 168 hodin, pomáhá samoživitelům dlouhodobě. První Šatník uspořádala s velkým úspěchem v Praze, v bývalých kasárnách v Karlíně 5. a 6. března.

V iniciativě Holky holkám, která vznikla v roce 2016, se angažují kromě Čekanové ještě třeba ředitelka Nadace 700 let města Plzně Alena Kozáková, ředitelka filmového festivalu Juniorfest Judita Soukupová, spisovatelky Daniela Kovářová a Jitka Prokšová, básnířka Tamara Kopřivová, muzikantka Ilon Leichtová a řada dalších.

Reklama

Doporučované