Hlavní obsah

V Plzni zprovozní v sobotu první část východního okruhu zhruba za 650 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovozní o půlnoci z pátku na sobotu první část východního městského okruhu v Plzni, nazvanou Plaská - Na Roudné - Chrástecká, největší silniční stavbu ve městě za posledních pět let.

Článek

Jde o 1,8 kilometru nové čtyřproudé silnice, která přijde zhruba na 650 milionů Kč s DPH. Odlehčí přetížené Karlovarské třídě i frekventované silnici u Boleveckého rybníka, největší rekreační oblasti Plzně. Kompletně dokončena by měla být stavba pravděpodobně 11. září, řekl dnes ČTK Zdeněk Kuťák, ředitel plzeňské oblasti ŘSD je s krajem a městem investorem akce, která zahrnuje včetně propojek téměř tři kilometry silnic.

Řidiči směřující z největšího sídliště Lochotín po ní budou moci jezdit z Plaské ulice k Jateční ulici a kolem čistírny odpadních vod dále na Prahu, ale také na jih Plzeňska. „Už v sobotu 22. května tam budou auta projíždět ve všech pruzích, poté se budou dodělávat jen vegetační úpravy, chodníky a další,“ uvedl Kuťák. Stavbaři dokončili zabezpečení svahu, kruhové křížení pod dvěma novými železničními estakádami a jeho propojení s existujícím kruhovým objezdem na Bílou Horu.

Silnice vede podél tratě Plzeň - Žatec a zástavby u Velkého Boleveckého rybníka a v poli pod kopcem Mikulka, kde navazuje na provizorní dvouproudou propojovací silnici, investici města. Ta se napojuje na nový most přes Berounku, tedy na krajskou silnici druhé třídy II/231. Díky posunu do pole přestanou jezdit tisíce aut okolo domů. Nejsložitějším stavebním objektem byla kvůli blízkému železničnímu i silničnímu mostu velká okružní křižovatka, která nahradila nepřehledné křížení ulic Na Roudné a Jateční. Plzeň dá na stavbu asi 160 milionů Kč a kraj zhruba 60 milionů Kč.

Stavby navazujících úseků silnice I/20 - Na Roudné-Jateční, který se napojí na novou silnici pod kopcem Mikulka, a dále nejdelšího úseku Jasmínová-Jateční mají začít v letech 2024 a 2025. Celý východní okruh kolem Plzně, který povede z dálničního přivaděče D5 v Černicích k výpadovce na Karlovy Vary, by měl být hotový v roce 2032. Bude součástí mezinárodního tahu E49 Vídeň - České Budějovice - Plzeň - Karlovy Vary - Magdeburg.

Reklama

Doporučované