Hlavní obsah

V počtu nakažených už je Indie čtvrtá, to nejhorší ji teprve čeká

Nemocnice v indických městech jsou blízko kolapsu.Video: AP

 

Reklama

Zatímco v Evropě se podle WHO koronavirová krize zklidňuje, jinde po světě se počty nakažených i úmrtí stále zvyšují. Mezi čtveřici nejhůře zasažených zemí se nově zařadila Indie.

Článek

Indie dlouho nehlásila vysoké denní přírůstky a podle webu BBC News tím bylo mnoho expertů zmateno. Vzhledem k počtu obyvatel země, nemocem vyskytujícím se na jejím území a špatnému zdravotnickému systému se po prvním nahlášeném případu nákazy koronavirem předpokládal prudký nárůst ve statistikách. Částečným vysvětlením by pro dosavadní skutečnost mohl být malý počet provedených testů, odborníci ale zároveň předpokládají, že to nejhorší Indii teprve čeká.

Krize se začala prohlubovat v posledních týdnech a dnech. V pátek země ohlásila téměř 11 000 nových případů nákazy za předešlých 24 hodin, celkový počet nakažených tak k pátečnímu dni dělá více než 297 000. Indie se také podle dat z Univerzity Johnse Hopkinse nově zařadila mezi čtyři nejhůře zasažené státy světa. Nemocnice ve větších městech začínají přesahovat svou kapacitu.

Prudký nárůst případů nákazy přichází v době, kdy Indie začala po téměř třech měsících uvolňovat opatření, která dříve zavedla pro snížení rizika přenosu viru. První začaly otevírat malé obchody nebo trhy, od 8. června se pak otevřela nákupní centra, místa pro konání bohoslužeb a některé kanceláře. Podle tamních odborníků bylo rozvolňování jediným možným řešením, které mohlo alespoň trochu pomoci ekonomice země. BBC News ovšem informuje, že už nyní o práci přišly miliony lidí a mnoho podniků navždy zavřelo.

Nejhůře zasaženými indickými městy jsou Bombaj, Nové Dillí nebo Čennai. Bombaj ve středu dokonce překonala hranici 51 000 potvrzených případů nákazy nemocí covid-19, čímž překonala čínský Wu-chan, kde se před několika měsíci nový typ koronaviru objevil. Co se týče Nového Dillí, tamní úřady odhadují, že se počet nakažených, který aktuálně dosahuje téměř 35 000, v nadcházejících týdnech zvedne až dvacetkrát a že hranice půl milionu bude překročena ke konci července.

Pokud by se v Novém Dillí naplnil právě tento scénář, bylo by podle náměstka předsedy vlády v Dillí Manishe Sisodiy potřeba až 80 000 nemocničních lůžek pro infikované pacienty, nyní má ale město k dispozici pouze necelých 9000, informoval list NY Times.

„Nevíme, kdy přesně tohle všechno dosáhne vrcholu. Každý z nás doufá v to nejlepší, jsme ale mentálně i fyzicky připraveni na to nejhorší,“ cituje deník The Guardian s odkazem na agenturu AFP doktora Devena Juneju, který pracuje v tamní soukromé nemocnici.

Kromě nemocnic jsou už teď přetížená i krematoria. Mrtvých přibývá tak rychle, že není možné nebožtíkům dopřát řádný pohřeb s obřadem. Pokud je náhodou nějaký pohřeb uskutečněn, probíhá jen za určitých podmínek. Pozůstalí se nemohou na mrtvého podívat, jak je běžně zvykem, a mrtvému není před obřadem dopřáno omytí. Zároveň musí mít účastníci rozloučení nasazenou roušku a dodržovat mezi sebou rozestupy, napsal list New York Times.

Reklama

Doporučované