Hlavní obsah

V podchodech pod Hlávkovým mostem v Praze 7 bude sportoviště

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V podchodech pod Hlávkovým mostem v Praze 7 vznikne veřejně přístupné zastřešené sportoviště. Lidé jej budou moci využívat celoročně a přístupné bude zdarma.

Článek

Nyní se prostory nedaleko metra Vltavská upravují, sportoviště by mělo být veřejnosti k dispozici asi do měsíce. Podchody zůstanou pro pěší nadále průchozí. Novinářům to dnes řekli radní hlavního města a místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě), starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) a náměstek primátora Adam Schreinherr (Praha Sobě).

Podle Třeštíkové budou moci sportoviště využívat jezdci na BMX a na skateboardu, lidé na koloběžkách, vyznavači boulderingu i děti.

„Ve chvíli, kdy se udělaly přechody přes Hlávkův most, tak podchody ztratily svůj účel. Udělali jsme proto soutěž, jak nehostinné místo využít. Do soutěže se přihlásili kluci z Bajkazylu s tím, že by šlo na tomto místě udělat veřejné sportoviště,“ řekla Třeštíková. Podle návrhu Richarda Preislera a Martina Kontry ze společnosti Bajkazyl a architektů z U/U studia oživí podchody mimo jiné sportovní prvky pro jízdu na skateboardu a na BMX, basketbalový koš nebo boulderová stěna. Prostory budoucího centra byly zatím vyčištěny, mají nové povrchy a osvětlení.

Na přeměně podchodů se podílí Praha 7 ve spolupráci s pražským magistrátem a jeho společnostmi Technická správa komunikací (TSK) a Technologie hlavního města Prahy (THMP). THMP stály úpravy prostor zhruba 750.000 korun, sdělil předseda představenstva firmy Tomáš Jílek.

Systém podchodů u stanice metra Vltavská podle náměstka Schreinherra vznikl na přelomu 70. a 80. let minulého století s cílem, aby se pěší bezpečně dostali ze stanice metra dále do města. Podle starosty Čižinského jej ale lidé k tomuto účelu spíše nevyužívali. Nahrávalo tomu i to, že město v posledních letech zbudovalo nové přechody pro chodce, které umožňují dostat se do Bubenské ulice bez nutnosti vcházet do podchodů. Do té doby byly pochody jedinou možností, jak se pěšky dostat z Vltavské na Hlávkův most a na Štvanici nebo na pravý břeh Vltavy.

Reklama

Doporučované