Hlavní obsah

V podezřelém balíčku z Postupimi našli vzkaz od vyděračů, požadovali několik milionů eur

Vyděrači zřejmě chtěli vydírat zásilkovou službu DHL (video: AP).

 

Reklama

Ve městě Postupim v Německu se v pátek našel podezřelý balíček s hřebíky a dělbuchem. Sloužil zřejmě k vydírání zásilkové služby DHL. Vyděrači poslali vzkaz ve formě QR kódu, kde požadovali několik milionů eur.

Článek

Podezřelý balíček byl v pátek doručen do lékárny u vánočního trhu v německé Postupimi. Podle informací se jednalo o vydírání zásilkové služby DHL.

V neděli o tom informoval ministr vnitra východoněmecké země Braniborska Karl-Heinz Schröter, uvedla agentura DPA.

U zařízení byl přiložen vzkaz od vyděračů ve formě QR kódu. Vyděrači se v něm dožadovali částky ve výši milionů eur. V balíčku byly stovky hřebíků a dělbuch a lékárník při jeho otvírání slyšel syčení. Schröter dříve mluvil o „balíčkové bombě”.

Vyšetřování přes víkend ukázalo, že šlo o velice nebezpečné zařízení, které by mohlo lidem způsobit těžká poranění. S ohledem na další vyšetřování ministr další podrobnosti neuvedl.

Podle vyšetřovatelů nebezpečný balík dorazil do bezprostřední blízkosti vánočního trhu jen náhodně, nijak s ním nesouvisel.

Podobnou zásilku dostal asi před měsícem jistý internetový obchod ve Frankfurtu nad Odrou. Balík začal při otevírání hořet. Tím pádem zřejmě zničil dopis od vyděračů. Policie nevylučuje, že by se mohly objevit další nebezpečné balíčky. Upozorňuje proto lidi, aby si dávali pozor na podezřelé zásilky od neznámých odesílatelů. Zásilky mohou obsahovat pravopisné chyby v adrese nebo z nich mohou vyčnívat dráty.

Policie předpokládá, že vyděrači pocházejí z oblasti Berlína nebo spolkové země Braniborska.

Kvůli podezřelému balíčku doručenému do lékárny u vánočního trhu policie v pátek evakuovala tržiště i jeho okolí a zpřísnila bezpečnostní opatření.

Zanedlouho uplyne rok od teroristického útoku v Berlíně, kdy islamista Anis Amri najel do lidí na vánočním trhu. Dvanáct z nich, včetně jedné Češky, tehdy zemřelo.

Reklama

Doporučované