Hlavní obsah

V Podolí rodila jedenapadesátiletá žena. České matky stárnou, ukazují nejnovější čísla od primářů

Rozhovor s porodníkem Petrem Velebilem.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Češky stále odkládají mateřství na pozdější a pozdější dobu.

Článek

Tuzemské porodnice ohlásily za loňský rok 112 tisíc porodů, z nichž necelých osm procent bylo předčasných. Tento údaj získal Seznam z Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí.

„Jde o čísla od primářů jednotlivých českých porodnic, a je to číslo, ze kterého můžeme vycházet,” vysvětlil v poledním studiu Seznamu Petr Velebil, vedoucí perinatologického centra podolského ústavu.

Čísla potvrzují mimo jiné jeden z trendů poslední dekády: české matky stále odkládají mateřství na pozdější a pozdější dobu.

Ženám, které rodí své první dítě, je průměrně 28 let. Výjimkou nejsou ale ani čtyřicetileté ženy, nebo i starší. „V minulém měsíci nebo dvou jsme měli na porodním sále i jednu jedenapadesátiletou ženu,” uvedl Velebil.

Porod každé čtvrté ženy skončil vloni císařským řezem. Přesné číslo je 24,5 procenta císařských řezů, vysvětlil lékař. Podle něj jde ale o číslo velmi podobné předchozím letům. Lékaři mají za loňský rok nahlášeno 6 případů mateřských úmrtí, souvisejících s porodem, potratem nebo v šestinedělí.

Reklama

Doporučované