Hlavní obsah

V Pohořelicích odhalili pětimetrovou sochu kapra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zhruba pětimetrovou sochu kapra v neděli slavnostně odhalili na novém kruhovém objezdu v Pohořelicích. Hlava kapra je z kamenného bloku, tělo a ploutve z nerezu. Kruhový objezd začne řidičům sloužit v pondělí.

Článek

Zhruba v pětitisícových Pohořelicích podle starosty města Miroslava Nováka není tradicí vinařství či něco jiného, ale právě rybníkářství, město patří k centrům chovu ryb v Česku. Město se tak ve spolupráci s firmou Rybníkářství Pohořelice domluvilo, že novou okružní křižovatku ulic Znojemská, Vídeňská, Sportovní a Komenského ozdobí právě monument kapra jakožto symbol města.

Plastika má 2,6 metru na výšku, dva metry na šířku a 5,5 metru na délku. Vznikala od jara 2020 v nedalekých Přibicích, autorem je umělecký kovář Pavel Valášek. „Kamenná hlava, kterou tvoří jeden kamenný blok, má asi dvě tuny, zbytek asi tunu. Kapr se vyráběl zhruba čtyři měsíce, je vyrobený z nerezové oceli, šupiny jsou ze stejného kamene jako ta hlava,“ uvedl Valášek. Doplnil, že kapr je v pozici, že by měl vypadat jako přirozeně plující po dně rybníku nebo jezera. Kamenný násep, na kterém je umístěný, pak tvoří pomyslné dno rybníku.

Socha stála asi 750 tisíc korun. Podle starosty na monumentu v budoucnu přibudou ještě samostatná písmena dávající slova Pohořelický kapr.

Oválná okružní křižovatka vznikla v místě pro řidiče méně přehledné, nicméně významné dvojkřižovatky. Lokalita je totiž v podstatě křížením cest směrem na Brno, Znojmo a Mikulov. Se stavbou za 37 milionů korun se začalo letos v červenci, pro silniční dopravu už je hotovo, pro pěší bude na jaře 2021.

Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropskou ochrannou známku původu. Ředitel společnosti Roman Osička ČTK už dříve řekl, že se chráněné označení původu pozitivně podepsalo na vnímání hlavního produktu firmy. Ještě před vstupem do EU bylo označení Pohořelický kapr registrované u Úřadu pro průmyslové vlastnictví.

Reklama

Doporučované