Hlavní obsah

V pohraničí je nejmenší proočkovanost, Babiš chce svážet lidi do větších měst

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš při dnešním otevření očkovacího centra v nákupním centru.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně očkovaných proti covidu-19 ve věkové kategorii nad 60 let je v některých příhraničních regionech v Moravskoslezském, Zlínském a Plzeňském kraji.

Článek

Vyplývá to z údajů, které dnes projednala Rada vlády pro zdravotní rizika, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) při otevření očkovacího centra bez objednání na pražském Smíchově. Kraje by podle premiéra do těchto obcí mohly poslat mobilní očkovací týmy nebo organizovat svoz lidí na očkování do větších měst.

„Do krajů budou vyjíždět mobilní očkovací týmy nebo si starostové budou moci zřídit autobus, který zájemce doveze do větších měst na očkování,“ řekl Babiš Seznam Zprávám.

Moravskoslezský a Zlínský kraj poukázaly na to, že z některých jejich oblastí je to do očkovacích center velmi daleko. Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni Michala Bartoše může nižší proočkovanost v příhraničí souviset i s tím, že u hranic žije hodně pendlerů, kteří se nechali očkovat v Německu, a do českých statistik očkovaných se tak nepromítli. Možné řešení všechny tři kraje vidí podobně jako Babiš v mobilních očkovacích týmech.

Integrovaný centrální řídicí tým dnes na radě vlády prezentoval mapu, ze které vyplývá, v jakých regionech je nejmenší proočkovanost ve věkové skupině nad 60 let. Podle Babiše jsou to asi stovky obcí především v příhraničních oblastech a týká se to hlavně Moravskoslezského, Zlínského a Plzeňského kraje. Za nižší proočkovaností tam jsou podle premiéra pravděpodobně i logistické důvody, protože lidé to mají do větších měst daleko. Data dostanou krajští koordinátoři očkování a Asociace krajů.

„Dneska už bojujeme za každé procento nově naočkovaných, už to není otázka stovek tisíc nově naočkovaných denně, ale musíme jít do většího detailu, do menších regionů,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Možností jsou podle něj například mobilní očkovací týmy. Čtyři nyní vznikly v Ústeckém kraji a budou se zaměřovat mimo jiné na očkování ve vyloučených lokalitách. Možností je také organizovat svoz lidí do očkovacích center ve větších městech.

Důvodem nižší proočkovanosti v příhraničí je odlehlost obcí a velká vzdálenost do očkovacích míst, uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO). „Lidé to prostě mají za očkováním daleko, možná také mnozí nejsou tak zdatní v používání moderních technologií, přes které je nutné se k očkování registrovat. Budeme se snažit ve spolupráci s místními starosty očkovat mobilními očkovacími týmy,“ dodal.

Zlínský krajský koordinátor očkování Jiří Lučan už dřív řekl, že v 15 obcích je proočkovanost nižší než 40 procent. „V odlehlejších oblastech našeho kraje může být cestování do očkovacích center komplikované. Mezi možnými variantami, jak těmto obyvatelům očkování usnadnit, je očkování mobilními týmy nebo praktickými lékaři,“ doplnil.

V Plzeňském kraji má ukončené očkování přes 220 000 lidí, přibližně 38 procent obyvatel kraje. Připomínku ředitele krajských hygieniků k očkování pendlerů potvrdila předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Pendlerů očkovaných v Německu jsou podle ní tisíce. Vakcínu dostali v Německu čeští pendleři, kteří pracují ve zdravotnictví a v sociálních službách. Očkování svým zaměstnancům včetně českých pendlerů podle ní nabízejí také některé výrobní podniky.

Zvýšit počet naočkovaných obyvatel se rozhodl Plzeňský kraj, ode dneška vyjíždějí po kraji mobilní očkovací týmy, které budou očkovat lidi ve vybraných odlehlejších obcích. V případě zájmu mohou zajet i do podniků. Dva poslední červencové pátky navíc osm očkovacích míst v kraji umožní nechat se očkovat první dávkou vakcíny bez předchozí registrace.

Reklama

Doporučované