Hlavní obsah

V „polní“ nemocnici v Brně budou sloužit také lékaři z Polska a z Německa

Záložní nemocnice na brněnském výstavišti má být hotová do čtrnácti dní.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Klaudie Břeňová

 

Reklama

Na brněnském výstavišti od pondělí vzniká záložní nemocnice pro lidi nakažené koronavirem. Pokud se zaplní všechna lůžka v jihomoravských špitálech, pomůže s péčí o pacienty s méně závažnými stavy.

Článek

Ještě před rokem by ten úkol zněl jako sci-fi, nyní je to realita.

V areálu brněnského výstaviště vzniká provizorní nemocnice pro covidové pacienty. Hotová a vybavená bude do čtrnácti dní. V případě potřeby poskytne péči pacientům na 324 lůžkách.

Podle zjištění Seznam Zpráv mají s chodem zařízení pomoci lékaři z Německa a Polska. Naopak vláda premiéra Andreje Babiše na žádosti města neslyšela.

„Je to de facto vznik nového nemocničního zařízení. Musíme navázat smlouvy s pojišťovnami. Je také třeba zabezpečit personál, stravu, ochranné pomůcky, zdravotnický materiál. Téma je velmi široké a bude předmětem bouřlivého jednání,“ uvedl zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

Největší moravská nemocnice bude mít na starosti provoz. Ještě před čtrnácti dny to Ludka označil za nejkrizovější možný scénář. „To už by se jednalo o válečnou medicínu,“ řekl tehdy.

Nyní je podle něj pravděpodobné, že provizorní špitál bude potřeba. Jen za uplynulý víkend přibylo ve FN Brno 34 nových pacientů s covidem. „To je dosavadní rekord,“ potvrdila mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Téměř plná jsou také další zařízení na jižní Moravě. „Nemoc se bohužel šíří velmi intenzivně a vládní opatření doposud nebyla příliš efektivní. Byl bych moc rád, kdyby se kapacity nemocnic v kraji nenaplnily, ale obávám se, že se naplní,“ přiznal Ludka.

Výstavbu nemocnice zajistí město. Výstavišti za stavbu zaplatí dva miliony korun. Areál si za symbolickou korunu pronajme právě od výstaviště, které patří k městským společnostem. Kromě zmíněné fakultní nemocnice přípravy konzultuje také s Jihomoravským krajem.

Neúspěšně žádalo o pomoc vládu, která ve spolupráci s armádou vybavuje polní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech. Primátorka poslala dopis Babišovu kabinetu minulý týden. „Bohužel jsem dostala dnes odpověď z Ministerstva obrany s tím, že děkují za nabídku, ale že plní jen úkoly, které jim stanovila vláda, ale od ní žádný pokyn nedostali,“ postěžovala si primátorka.

Podle ní musí být Brno schopné reagovat, pokud budou všechny nemocnice zaplněné. „Ze všech dat, která máme k dispozici, můžeme vidět, že to riziko skutečně hrozí. Předpokládala jsem, že vláda zareaguje poměrně rychle a nabídne nám jakoukoli formu spolupráce,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. To se ale nestalo. Reakci Ministerstva zdravotnictví redakce zjišťuje.

Ve špitále mají ležet pacienti s nejlehčími formami onemocnění, kteří ovšem vyžadují hospitalizaci. „Buď tam budou pacienti, kteří už zvládli akutní fázi a jen se doléčují, anebo nově nakažení, kteří mají minimum příznaků. V případě zhoršení stavu tam bude plně vybavený tým, který je schopný zaintubovat nemocného,“ doplnil Ludka.

Město plán na záložní špitál vymyslelo už na jaře. Původně jej měla provozovat Nemocnice Milosrdných bratří, to ale kapacitně není možné. Podrobnosti se ladí za pochodu.

Největší problém představuje personál, který se o více než tři stovky pacientů postará. S jeho nedostatkem nyní bojuje sama Fakultní nemocnice Brno, stejně jako další zařízení v Česku.

Zdravotníky na výstavišti má vést speciální traumatým, který běžně pomáhá při katastrofách po celém světě. Tvoří jej šest lékařů a osmnáct sester. „Emergency“ týmy ve stejném složení mají přijet také ze zahraničí. „Máme přislíbeno, že by se u nás mohli objevit Poláci a zástupci z Německa. Věříme, že by tři takové směny na nejkritičtější dobu dvou tří týdnů stačily,“ doplnil Ludka. Vláda počítá s tím, že největší zátěž zažijí nemocnice v půli listopadu.

K profesionálním lékařům budou potřeba stovky dalších ošetřovatelek či sanitářů. „Kraj ve spolupráci s Červeným křížem pomáhá školit dobrovolníky, kteří tam mohou působit jako ošetřovatelé,“ upřesnil Ludka.

V pavilonu G2 desítky dělníků od pondělí stavějí potřebnou konstrukci. Používají materiál běžný pro instalaci veletržních stánků. Připomíná to skládačku. „Chystáme 150 provizorních kójí. Každá z nich bude pro dva pacienty. Systém octanorm se běžně používá pro stavbu veletržních expozic. Dodáme také židle, věšáky, odpadkové koše a další mobiliář,“ uvedl Tomáš Moravec z vedení výstaviště.

V příštím týdnu nemocnice postupně dodá potřebné zdravotnické přístroje. Nepočítá s umělou plicní ventilací, ani jednotkami intenzivní péče. Těžší případy budou končit v klasické nemocnici. „Další podrobnosti budeme řešit na krizovém štábu. Už teď například víme, že na jaře nakoupená lůžka nevyhovují a musíme sehnat jiná,“ přiznal Ludka.

Záložní nemocnice má být kompletně připravená na provoz za čtrnáct dní.

Reklama

Doporučované