Hlavní obsah

V polovině srpna začíná festival Litomyšlské dny barokní tradice

Foto: Kamil Kašpárek / Week of life

Litomyšl.

Reklama

V druhé polovině srpna se uskuteční šestý ročník duchovně-kulturního festivalu Litomyšlské dny barokní tradice. Podle pořadatelů chce zprostředkovávat současnému člověku dědictví barokní doby.

Článek

„Letos se budeme věnovat hudbě přelomu renesance a baroka. Mimořádnou událostí bude 21. srpna provedení dramatického scénického díla Il Ballo delle Ingrate Claudia Monteverdiho v historickém zámeckém divadle z konce 18. století,“ řekl manažer festivalu Vít Večeře.

„Je to dílo raného baroka. Je to hravá barokní opera, kde se ale také tančí. Není to prostě úplně klasická opera,“ uvedl Večeře.

V zámeckém divadle se hraje jen výjimečně, v posledních dvou letech pouze během festivalu Smetanova Litomyšl, předtím bylo mnoho let nevyužívané. Výhodou je, že pro Monteverdiho dílo je možné použít divadelní antické kulisy, protože námět vychází ze starověké mytologie. Naposledy bylo v Česku uvedeno před několika lety na Křivoklátě. V Litomyšli vystoupí pěvečtí sólisté a hudebníci s uměleckým vedoucím Tomášem Hálou a soubor Hartig Ensemble – Tance a balety tří staletí. Zámecké divadlo pojme jen 70 diváků, polovina vstupenek je už vyprodaná.

Festival zahájí 15. srpna slavnostní bohoslužba v kostele Nalezení svatého Kříže, kde zazní skladba Missa Quinis Vocibus od Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Po jejím skončení se uskuteční procesí městem a barokní pobožnost u mariánského sloupu na náměstí. Další koncert s názvem Musica seducente se uskuteční 17. srpna v proboštském kostele Povýšení svatého Kříže, kde vystoupí slovenský soubor Ensemle Thesaurus Musicum se skladbami Thomase Campiona či Jean-Baptisty Besarda. Na závěr přehlídky pořadatelé naplánovali na 22. srpna v piaristickém kostele Nalezení svatého Kříže mši ve staré formě římského ritu, která za tónů skladby Messa a QuattroVoci da Cappella Cladia Monteverdiho připomene, jak bohoslužba vypadala v době baroka.

Kromě hudby čekají návštěvníky přednášky. Jejich tématy jsou švédské obléhání Prahy očima křesťanů a židů, barokní zbožnost, tvorba barokního slepotisku s praktickou ukázkou a prohlídka nové repliky barokního zvonu Mikuláš, největšího zvonu odlitého v Česku za poslední desetiletí. Festival doprovází také výstava nejstarší části portrétní galerie litomyšlských děkanů a prohlídka výstavy Tváře v kostele Povýšení svatého Kříže.Kompletní program je uveden na stránkách akce.

Reklama

Doporučované