Hlavní obsah

V Polsku se uzavřely tisíce škol a školek. Tamní učitelé zahájili boj za lepší peníze a důstojnost

V Polsku začala stávka učitelů. Uzavřely se tisíce škol i školek napříč celým státem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polsko má za sebou první den časově neomezené stávky učitelů. Masivní protest přišel po řadě neúspěšných jednání mezi polskou vládou a hlavními odborovými svazy. Podle těch jde o největší stávku za posledních 25 let.

Článek

Kam s dítětem – to v pondělí řešili polští rodiče. Tisíce základních a mateřských škol v rámci plánované, časově neomezené stávky zavřely své učebny.

Do stávky se podle odborových organizací přihlásilo 80 procent všech mateřských a základních škol. Údaje se ale liší – zatímco podle Ministerstva školství v pondělní poledne stávkovalo 48,5 procenta škol a dalších osvětových pracovišť, podle varšavské radnice stávka postihla čtyři pětiny škol a předběžná čísla z jiných regionů dosahují až 90 procent. Informovala o tom americká AP.

Hlavním důvodem nesváru mezi vládou a komunitou učitelů jsou peníze. Učitelé stážisti, kteří musí nejprve splnit povinnou praxi, aby získali plnohodnotný diplom, si v přepočtu přijdou na pouhých 13,5 tisíce korun. Zkušení učitelé sice mají výrazně vyšší plat, málokdy na něj ale dosáhnou. Výši mzdy totiž určují zřizovatelé škol – tedy obce a města – podle nejrůznějších parametrů. Těmi jsou například odučené hodiny, kvalita práce nebo množství zkušeností.

„Učitelé stávkují za lepší platy i za svou důstojnost, protože chtějí zastupovat profesi, kterou lidé respektují,“ říká polský novinář Kryzsztof Nakonieczny. „Učitelům, kteří protestují, zaměstnavatelé čas strávený stávkou neproplatí. Takže pro mnoho učitelů, jejichž platy nejsou vysoké, ba naopak velmi nízké, je účast na stávce velmi těžkým rozhodnutím,“ dodává

Polská vláda nízké platy učitelů zdůvodňuje tím, že nepracují tolik jako učitelé v jiných zemích. Vládní strana Právo a spravedlnost zároveň předloni prosadila reformu, která zrušila gymnázia. O práci tehdy přišlo šest a půl tisíce učitelů. Podle pedagogů navíc reforma do školství vnesla chaos.

Média upozorňují na to, že stávka přichází ve velmi citlivém období – do eurovoleb zbývá pouze měsíc a půl. Za půl roku se pak mají konat polské parlamentní volby.

Vláda stávku učitelů kritizuje s tím, že ohrožuje budoucnost žáků končících základní a střední školu. Ti totiž nebudou schopni složit závěrečné zkoušky, které by měly začít už za pár dní. Žáci bez nich nemohou pokračovat ve studiu.

Reklama

Doporučované