Hlavní obsah

Po výbuchu plynu se v Polsku zřítil dům. V troskách nalezli šest mrtvých

Foto: Twitter.com/radiokatowice

Na místě pomáhá více než 20 hasičů.

Reklama

aktualizováno •

V třípodlažním domu v obci Szczyrk, známé jako lyžařské středisko na jihu Polska, ve středu večer vybuchl plyn a budova se zhroutila. Z trosek už polští záchranáři vyprostili šest těl, mezi mrtvými jsou i dvě děti. Záchranné operace se účastní několik stovek lidí.

Článek

„Po několika hodinách tvrdé akce byla nalezena čtyři těla. Akce probíhá déle než 11 hodin. A musí pokračovat. V extrémních podmínkách se to stává,“ řekl v časných čtvrtečních hodinách hejtman Slezského vojvodství Jarosław Wieczorek. „Většina odklízení probíhá ručně, aby nedošlo k žádnému zranění. Těžkou techniku tak nelze využít,“ vysvětlil.

Po deváté hodině polská média přinesla zprávu, že se v troskách našli další dva mrtví.

V domě žily dvě rodiny, dohromady devět lidí. Jeden z nich byl v okamžiku exploze mimo domov a následně informoval, že v domě mohlo být osm lidí. Pátrání pokračuje.

Na místě od začátku zasahuje zhruba stovka hasičů a policistů. K dispozici jsou také dva záchranářští psi. Zvířata však kvůli kouři prozatím nemohou vypomoct.

„Myslím, že se nemohlo stát nic horšího. Obávám se, že to může být největší tragédie v historii Szczyrku. Zkrátka tam už není žádný dům. Zbyla jen jedna velká změť suti. Spoléháme na zázrak,“ řekl starosta Szczyrku Antoni Byrdy deníku Dziennik Zachodni. Byrdy dodal, že pátrání by mohlo trvat až do čtvrtečního rána.

Předběžné informace naznačují, že budova se kompletně zhroutila, poškozeny byly také tři okolní budovy. Podle svědků byl výbuch slyšet v okruhu několika kilometrů. Výbuch pravděpodobně způsobilo proděravění plynovodu při stavebních pracích. Plyn se následně hromadil v domě, až dosáhl koncentrace, při které k výbuchu stačila jiskra.

Reklama

Doporučované