Hlavní obsah
Online

Průběžné výsledky: Volby vyhráli Kaczyńského konzervativci, v Sejmu zasedne i ultrapravice

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński u volební urny.

Reklama

aktualizováno •

Poláci zvolili nové poslance a senátory. Po sečtení přes 90 procent hlasů zvítězila strana Právo a spravedlnost s 44,57 procenty. Letošní volby provází nejvyšší volební účast od roku 1989, dosáhla 61,1 procent.

Článek

Podle průběžných výsledků nejspíš Právo a spravedlnost Jarosława Kazcyńského znovu sestaví jednobarevnou vládu. Strana navíc předčila svůj výsledek z roku 2015.

V Sejmu by podle odhadů mělo zasednou pět volebních stran – ty ovšem zahrnují další politické subjekty. Kaczyńskému přibyla konkurence napravo, poslance by totiž měla mít i ultrapravicová Konfederace.

V neděli dopoledne podle státní volební komise odvolilo zhruba o dva procentní body víc lidí než před čtyřmi roky. K páté hodině odpoledne to už bylo dokonce o 7 bodů víc a volební účast dosáhla 46 procent. Podle odhadů odvolilo nakonec 61 procent lidí. Nejvíc lidí přišlo zatím volit ve velkých městech.

Foto: Filip Harzer

„K volební komisi pro obvod č. 144.“

Přes 49 procent hlasů získalo PiS také ve volbách do senátu, horní komory parlamentu. Při posledních volbách konaných před čtyřmi lety PiS podpořilo při hlasování do Sejmu 37,6 procenta lidí, Občanskou platformu, která nej nejsilnějším uskupením současné Občanské koalice, 24 procent voličů.

Vláda euroskeptického Práva a spravedlnosti (PiS) si získala podporu Poláků zejména díky štědrým sociálním dávkám. Nejsilnější opoziční uskupení, Občanská koalice, slibuje, že v případě, kdy se dostane k moci, obnoví v Polsku principy demokratického státu, které podle ní PiS porušuje.

Současná vláda ve Varšavě se stala terčem kritiky ze strany domácí opozice i Bruselu kvůli reformám soudnictví, v důsledku nichž se justice dostala pod vliv politiků. I vedení veřejnoprávních médií obsadili stoupenci PiS.

Od páteční půlnoci polské politické strany nesměly přesvědčovat voliče, policie zaznamenala několik případů porušení tohoto zákazu.

Vývoj sledujeme online.

  • A co senát?

    Napínavý je souboj o sto senátorů. V neděli se totiž paralelně s poslanci volilo i sto senátorů, leckde jsou souboje vyrovnané. V jednomandátových obvodech vyhrává ten, kdo získá nejvíc hlasů. Pokud by strana PiS neměla v senátu většinu, zpomalilo by to legislativní proces a nejspíš zkomplikovalo něktéré personální změny ve státních orgánech.

  • Sečteno přes 90 procent okrsků

    Státní volební komise po sečtení téměř 91 % okrsků aktualizovala průběžné výsledky. PiS se dostal pod 45 %.

    PiS: 44,57 %

    KO: 26,65 %

    Levice: 12,27 %

    Lidovci: 8,63 %

    Konfederace: 6,76 %

  • Sečteno 82,79 procenta okrsků

    Výsledky se už s čísly z velkých měst příliš nemění, PiS mírně oslabuje, opozice posiluje. V Sejmu zasedne pět uskupení.

    PiS: 45,16 %

    KO: 26,1 %

    Levice: 12,1 %

    Lidovci: 8,81 %

    Konfederace: 6,71 %

  • Televize v rukou PiS

    Do stranického sídla PiS přijel včera večer slavit i ředitel veřejnoprávní Polské televize Jacek Kurski (na snímku za Kaczyńským). Bývalý politik PiS dosazený do vedení média spustil v televizi po volbách v roce 2015 personální čistky a přeorientoval zpravodajství. To domácí se de facto stalo věstníkem úspěchů vládnoucí strany.

  • Přicházejí výsledky z velkých měst, PiS slábne

    Po prvních výsledcích z velkých měst a sečtení 71,89 % okrsků mírně slábne strana PiS. Naopak posiluje Občanská koalice a Levice:

    PiS 45,81

    KO 25,46

    Levice 11,9

    PSL 8,96

    Konfederace 6,71

  • Co se čeká od výsledků?

    Se sečtením velkých měst výsledek PiS nejspíš o něco poklesne, bude ale dost pravděpodobně vyšší, než mu přisuzují exit polls a late polls (43,6 %). Jednobarevnou většinu má tak nejspíš jistou, uvádí podle aktuální situace redaktor Seznamu Filip Harzer přímo z Polska.

  • Polská média: PiS a pak dlouho, dlouho nic

    Jak o výsledcích voleb v pondělí informují titulní strany polských médií?

  • Po sečtení méně než 50 % hlasů vede PiS

    Průběžné oficiální výsledky z Polska po sečtení 42,22 % okrsků vítězí konzervativní strana PiS s 49,3 %. Další výsledky: KO 22,27 %, Levice 10,88 %, PSL 9,75 % a Konfederace 6,62 %.

  • Jaroslaw! Jaroslaw! Kaczyński si vysloužil potlesk

    „Dokázali jsme vyhrát i přes tu silnou frontu proti nám,” řekl předseda PiS Jaroslaw Kaczyński svým spolustraníkům ve volebním štábu. Ti nadšeně tleskali a volali „Jaroslaw, Jaroslaw!” a „Děkujeme, děkujeme”.

    Proti PiS podle jejího předsedy stála „totální opozice”. Kaczyński, který platí za nejmocnějšího polského politika, upozornil, že „před námi jsou další čtyři roky těžké práce, protože Polsko se musí dále měnit k lepšímu… Musíme být dále důvěryhodní a dodržovat slovo.”

  • Kdo (nejspíš) může slavit

    Pokud se výsledky exit polls alespoň přibližně potvrdí, bude vítězů vlastně hned několik. Kromě Práva a spravedlnosti Jarosława Kaczyńského, které znovu jasně triumfovalo, mohou slavit agrární lidovci.

    Těm se společně s populistickým hnutím Kukiz podařilo získat téměř deset procent. Při tak vysoké volební účasti to znamená, že lidovci už nejsou jen „stranou vesnice“, ale rozšířili svůj záběr.

    Třetím vítězem je spojení třech levicových stran. Levice zřejmě očekávala lepší výsledek, ale slavit přece jen může. V Sejmu totiž poslední čtyři roky zástupce neměla.

    Čtvrtým vítězem možná bude ultrapravice, tedy Konfederace, což je spojení radikálních nacionalistů, fašizujících a proruských politiků i katolických fundamentalistů. Její zástupci se totiž po dřívějších marných snahách nejspíš do Sejmu tentokrát dostanou.

  • Krajní pravice by pomohla?

    Místopředseda Práva a spravedlnosti Adam Lipniński nevyloučil, že pokud si to situace vyžádá, bude jeho strana jednat i s ultrapravicovou Konfederací. Strana je kromě názorů krajní pravice známá i svými proruskými postoji. Podle exit polls to ale na potřebu koaličního partnera nevypadá – pokud se výsledky potvrdí, PiS znovu povládne samostatně

  • Jak číst první odhady?

    Opatrně, reálné výsledky se totiž podle polských zkušeností mohou i výrazněji lišit, s intepretací výsledků se tak vyplatí počkat. Jisté je v tuto chvíli to, že strana PiS s přehledem uhájila volební vítězství a že v Sejmu znovu zasedne po čtyřech letech levice. Nad očekávání nejspíš bude výsledek lidovců. Otazníky pak dál visí nad ultrapravicovou Konfederací. Podle exit polls se ale do parlamentu dostala. Nic se zatím neví o výsledcích paralelní jednokolové většinové volby stovky senátorů.

  • Výsledky se mohou změnit

    Konečné výsledky se mohou lišit od prvních prognóz, sčítání ale bude kvůli vysoké účasti pravděpodobně trvat dlouho.

  • Nejvyšší účast od roku 1989

    Podle prvního exit pollu agentury IPSOS volební účast dosáhla 61,1 procenta, což byla nejvyšší účast od polosvobodných voleb v roce 1989.

  • Rozdělení mandátů podle prvních odhadů

  • Šéf Občanské platformy uznal porážku

  • Jarosław Kaczyński už ohlásil vítězství

  • ODHADY: Volby vyhrál PiS, v Sejmu možná zasedne i ultrapravice

    Exit poll přisuzuje vítězství Právu a spravedlnosti se 43,6 %!

    Opoziční Občanská koalice získala 27,4 %, Levice 11,9, lidovci 9,6 a ultrapravicová Konfederace 6,5 %.

  • U opoziční koalice radost nepanuje

    Nadšení zatím vidět není, hlásí z varšavského volebního štábu opoziční Občanské koalice novináři.

  • Veselo v centrále PiS

    Dobrá nálada pár minut před zavřením volebních místností panuje podle reportéra TVP i ve štábu Práva a spravedlnosti. Žertuje se a konverzuje. Spousta novinářů přitom stojí na chodbě a do štábu nebyla vpouštěna.

Reklama

Hlavní zprávy