Hlavní obsah

V Polsku zadrželi násilníky ze sobotního pride pochodu. Pálili LGBT vlajky

V Polsku zadrželi násilníky ze sobotního pride pochodu. Pálili LGBT vlajky a útočili na účastníky pochodu.Video: Twitter.com, Tereza Brhelová

 

Reklama

Série útoků v polském Bělostoku bude mít dohru. Policie vzala do vazby útočící extremisty. V sobotu po průvodu házeli dělobuchy, kamení a lahve.

Článek

Policie v polském Bělostoku zatkla dvacet násilníků, kteří v sobotu napadli účastníky pochodu za práva menšin. V neděli to oznámila polská ministryně vnitra Elžběta Witková. Podle videí na sociálních sítích útočníci skandovali nenávistná gesta, pálili LGBT vlajky a na některé účastníky průvodu i útočili.

V sobotu skupiny agresivních extremistů napadly průvod gayů a leseb, který se v tomto městě na severovýchodě Polska konal poprvé. Policisté v sobotu zadrželi asi 15 lidí z řad fotbalových fanoušků skandujících „Pryč se sodomií v Bělostoku“. O zranění osob místní média neinformovala.

„V souvislosti s událostmi, ke kterým došlo včera v Bělostoku, bylo na policii převezeno 20 osob. Důstojníci pokračují v analýze záznamů. Shromážděné důkazy budou předány státnímu zastupitelství,“ napsala na Twitter polská ministryně vnitra Elžběta Witeková.

Průvod prošel centrem města s duhovými vlajkami a transparenty „Láska není hřích“ a „Za genderovou rovnost“. Skupiny extremistů po nich házely dělobuchy, kamení a lahve. Několikrát se homofobním skupinám podařilo demonstraci zastavit. Do průvodu se podle policie zapojilo skoro 1000 lidí.

Přípravy akce v Bělostoku doprovázely protesty místních katolických duchovních a představitelů vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). I během sobotního průvodu se ve městě uskutečnilo několik protidemonstrací. Před bělostockým katedrálním chrámem se přišly pomodlit stovky lidí za zachování tradiční rodiny, místní kancelář PiS uspořádala pro odpůrce homosexuální komunity „rodinný piknik“.

V katolickém Polsku se v posledních týdnech a měsících více než tři desítky obcí hlavně na konzervativním jihovýchodě země prohlásily za „zóny bez ideologie LGBT“. Předseda vládnoucí strany PiS Jaroslaw Kaczyński letos na jaře hnutí LGBT označil za hrozbu pro polský národ.

Reklama

Doporučované