Hlavní obsah
Online

Další nejasnosti: Otevření 1. stupňů na začátku listopadu není jisté

Foto: vlada.cz

Ministr školství Robert Plaga.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda v pondělí večer oznámila nová opatření. Začínají platit o půlnoci na středu 14. října, většina z nich skončí 3. listopadu. Jejich přehled naleznete zde.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula vystoupil večer s mimořádným projevem. Občanům sdělil, že zemi čekají neveselé tři týdny, během kterých bude přibývat těžce nemocných i mrtvých. Celý přepis projevu najdete zde.

- Prymula vyzval občany, aby mu pomohli při zastavení epidemie. Slíbil, že jakmile to bude možné, budou se opatření zase uvolňovat. „Zcela chápu, jak jste na zásahy citliví a chci se za ně omluvit – ale věřte, pokud bychom nereagovali, šíření viru by se vymklo jakékoliv kontrole,“ uvedl ministr.

- Počet prokázaných případů nemoci covid-19 v Česku stoupl v pondělí o 4310. Je to nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie. Předchozí pondělí bylo o téměř 1200 případů méně. Počet úmrtí s koronavirem v Česku překročil tisícovku. V pondělí stoupl na 1051.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • Nejasnosti okolo otevírání 1. stupně ZŠ

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula v úterním projevu prohlásil, že žáci prvních stupňů základních škol se 2. listopadu vrátí do škol bez dalších podmínek. Večer ovšem ministr školství Robert Plaga řekl pro ČT, že i tento stupeň může zůstat nadále zavřený, pokud opatření nepomohou a situace se nezlepší. „Pokud bude reprodukční číslo 1,5, nevrátí se,“ řekl Plaga.

  • 10 000 lůžek

    Podle šéfa resortu zdravotnictví má být pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči vyčleněno až 10 000 nemocničních lůžek.

    „To, zda budeme muset opatření zpřísňovat, nebo naopak uvolňovat, budeme primárně rozhodovat podle toho, jaká bude míra jejich naplněnosti. Musíme se za každou cenu vyhnout situaci, kdy bychom se o některého z nemocných nedokázali z kapacitních důvodů postarat,“ dodal Prymula.

    Projev Romana Prymuly.Video: ČTK, ČTK

  • Dávám své slovo

    Ministr Prymula v mimořádném projevu ujistil, že protiepidemická opatření zůstávají prioritou. Nechce je však držet bezdůvodně.

    „Deklaruji a dávám vám své slovo, že budeme stále monitorovat dopady opatření a vyhodnocovat jejich nutnost a funkčnost. I když se vám nebudou líbit, i když vás budou štvát a i když budete propadat různým pocitům, které máme všichni – pocitům osamocení, nejistoty a smutku z toho, že nemůžete svůj život žít tak, jak jste byli zvyklí,“ uvedl šéf zdravotnictví.

    Opatření, která nebude nutné dále udržovat, chce okamžitě uvolňovat. Záležet bude na parametrech epidemie, například číslu R. To značí, kolik lidí jeden pozitivně testovaný dále nakazí. Výjimkou je docházka 1. stupňů základních škol, ta se obnoví 2. listopadu bez podmínek.

  • Ministr: Občané, sledujte můj Twitter

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula vyzval občany, aby sledovali jeho profil na Twitteru.

  • Tři náročné týdny

    Virus podle Prymuly dle dosavadních důkazů neslábne. Modely ukazují, že v následujících týdnech dojde k nárůstu hospitalizací, těžkých případů a jednotlivých úmrtí. „To je takřka jisté. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny. Vím, že přijetí omezujících opatření vyvolalo velkou vlnu kritiky a nenávisti a že občané opatření často vnímají jako nelogická a šikanující. Zcela chápu, jak jste na to citliví, chci se za zásahy omluvit – ale věřte, pokud bychom nereagovali, šíření viru by se vymklo jakékoliv kontrole. Musíme jednat rychle,“ dodal Prymula.

  • Prymula: Epidemii nezkrotíme bez ztrát

    Ministr zdravotnictví ve svém projevu zopakoval, že boj s epidemií je dlouhodobě trvající proces. Země podle něj pro další postup potřebuje konzistentní strategii.

    „Zkrotit jakoukoliv epidemii nelze nikdy a nikde na světě bez ztrát ekonomických a sociálních,“ dodal při projevu ministr. Odmítá zároveň úvahy o tom, jakou cenu má lidský život. Nevidí však, že by vše bylo vyváženo volbou mezi ekonomikou a zdravím.

  • Prymula: Pro boj s epidemií mám 3 pilíře

    Pro další boj s epidemií covidu-19 má strategie ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) tři klíčové pilíře. Týkají se nemocnic, testování a komunikace, řekl v dnešním televizním projevu. Prvním pilířem bude robustní posílení kapacity lůžek pro pacienty s covidem-19, spoluřízení státních nemocnic ministerstvem a zajištění jejich dostatečného financování. Druhým pilířem bude plošné testování české populace s trasováním infekčních pacientů. Třetím bude změna způsobu komunikace a zlepšení informování veřejnosti.

  • Projev ministra zdravotnictví

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) zahájil svůj mimořádný televizní projev. V úvodu připustil, že nově přijatá vládní opatření výrazně zasáhnou do života lidí. „S plným vědomím jsem přijal zodpovědnost za to, že udělám maximum, abych zabránil explozivnímu šíření viru v populaci,“ dodal.

    Zároveň uvedl, že v létě nejspíš nebyl ohledně vývoje a přijímaných opatření dostatečně důrazný.

  • Hygiena nestíhá, lidé dostanou SMS

    Chytrá karanténa posílá informační SMS zprávu nakaženým lidem, které nezvládá hygiena kontaktovat včas. Operátoři budou na žádost Ministerstva zdravotnictví zasílat na všechna čísla výzvu k instalaci aplikace eRouška.

  • Za úterý přibylo zatím 3 906 nakažených

    Necelé čtyři tisíce nakažených eviduje Ministerstvo zdravotnictví za úterý k šesté hodině. Jedná se o druhou nejvyšší hodnotu od pátku, kdy byl nakonec rekordní celý den s více než osmi tisíci novými případy.

    Virus si vyžádal již 1 097 životů, jen za pondělí zemřelo 54 nakažených, nejvíce od začátku epidemie. Počet hospitalizovaných vzrostl o 357 na 2 503, naopak 58 417 nemocných se již uzdravilo.

    Na vývoj epidemie v České republice se můžete podívat zde:

  • Hrad žádá kvůli 28. říjnu o výjimku

    Pražský hrad požádal o výjimku z opatření proti koronaviru kvůli oslavám 28. října. Ministerstvo zdravotnictví žádost předalo hygieně.

  • Miloš Zeman vystoupí s projevem

    Prezident Miloš Zeman v pátek vystoupí s projevem k občanům. Vystoupení bude přenášet TV Prima, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

  • Do odvolání se přerušuje fotbalová liga

  • Podnikatelé volají po kompenzacích

    Zástupci podnikatelů žádají pro restauratéry prodloužení programů Antivirus nebo COVID Nájemné. Potřebné je také pokračování odkladu splátek úvěrů. S vládou řeší detaily dalších kompenzací. Zapomínat by se nemělo ani na dodavatele služeb a surovin pro hotely, restaurace, kavárny.

  • Vláda po skončení nouzového stavu nepožádá o důvěru

    Vláda nepožádá po skončení nouzového stavu Sněmovnu o vyslovení důvěry, jak po ní žádá opoziční ODS. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že opozice má k dispozici mechanismy, jak vyvolat hlasování o nedůvěře. „Sdělení je jednoduché - my vám nevěříme, ale vybojujte bitvu s covidem-19. A až ji vybojujete, pokusíme se vás sejmout,“ řekl Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že přístup občanských demokratů považuje za zvláštní.

  • Politici ani veřejnost na Hrad 28. října nepůjdou

    Podle vicepremiéra Jana Hamáčka nejsou detaily předávání státních vyznamenání jasné. Ceremoniálu by se ale neměli účastnit politici ani veřejnost. Akt by mohl proběhnout i tak, že by vyznamenaní chodili k prezidentovi jednotlivě. Tak, aby bylo dodrženo omezení, že se smí setkat maximálně 6 lidí.

  • Oslavy 28. října by se mohly konat

    Oslavy 28. října by měly proběhnout v omezeném formátu, uvedl premiér Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Ceremoniálu by se měl účastnit pouze prezident a vyznamenané osobnosti bez rodin, řekl Babiš. Konečné rozhodnutí bude na hygieně, která stanoví dostatečná hygienická opatření.

  • Vláda nařídila úřadům omezit úřední hodiny. Ne všechny poslechly

    Téměř všechny úřady v Česku omezily úřední hodiny na pět hodin a dva dny v týdnu. Ze státních úřadů nechají otevřeno déle jen katastry. Využily výjimku, kterou jim vládní opatření dává.

    Více v článku Josefa Mačího

  • Ventilátory CoroVent míří do českých nemocnic, ČVUT mapuje poptávku

    Plicní ventilátory CoroVent, vyvinuté letos na jaře v bleskovém tempu za peníze z veřejné sbírky, míří do českých nemocnic. ČVUT dnes na ně spouští speciální poptávkový web.

    Více v následujícím článku

Reklama

Hlavní zprávy