Hlavní obsah
Online

V pondělí v Česku přibylo 200 případů koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Od propuknutí pandemie nového koronaviru se nakazilo přes 1,2 milionu lidí. Situaci doma i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V pondělí přibylo v Česku 202 potvrzených případů koronaviru. Denní přírůstek tak byl nižší než v předchozích dvou dnech. Stále ale zůstává velmi vysoký, za což může především cílené testování v ohniscích nákazy, zejména na Karvinsku. Dosud se v zemi nakazilo 11 805 lidí, vyléčilo se jich 7746, obětí je 348. Aktuálně tak v zemi je 3711 nakažených.

- Od úterý platí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku zpřísněná opatření. Jsou například zakázány návštěvy v nemocnicích a omezeny hromadné akce na maximální počet 100 lidí.

- Světová zdravotnická organizace pošle příští týden do Číny tým kvůli hledání původu viru, který vyvolal globální pandemii. Světová zdravotnická organizace naléhá na Čínu od začátku května, aby pozvala své odborníky, aby pomohli prozkoumat přenos ze zvířete. Šéf WHO prohlásil, že pokud se svět znovu nespojí, to nejhorší teprve přijde.

  • Izrael kvůli koronaviru znovu omezil účast na společných akcích

    Izrael znovu omezil účast na společných akcích, protože se zvyšuje denní nárůst nových případů koronaviru. Za minulých 24 hodin jich v Izraeli zaznamenali 714. Vláda proto nařídila omezit účast na akcích pořádaných venku na 250 lidí, na místech, kde se scházejí věřící, smí být maximálně 50 lidí. Vláda se prozatím chce vyhnout obnově celkové uzávěry, jaká platila v počátcích epidemie nemoci covid-19.

  • Německo ohlásilo za den 498 nových případů nemoci covid-19

    V Německu za uplynulý den přibylo 498 nových případů nemoci covid-19 a dalších 12 lidí na komplikace související s infekcí zemřelo. Uvedl to Institut Roberta Kocha (RKI). Celkem se zatím nakazilo 194 259 lidí, z nichž 8 973 zemřelo. V Bavorsku budou mít nově možnost bezplatného testování všichni obyvatelé.

  • V Libereckém kraji přibylo v souvislosti s koronavirem úmrtí

    V Libereckém kraji přibylo v souvislosti s onemocněním covid-19 páté úmrtí. Jde o muže seniorského věku, který byl dlouhodobě hospitalizován v Liberci. „Covid-19 už ale neměl,“ řekl dnes ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Největší počet nakažených má v kraji nyní výrobce plastových součástí pro automobilový průmysl Magna Exteriors (Bohemia), který patří s 1 800 pracovníky k největším zaměstnavatelům v Liberci. Celkem má závod 26 potvrzených případů.

  • V Rusku dál klesá denní přírůstek nově nakažených, úmrtí přibylo

    V Rusku v pondělí dál klesl denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem a již pátý den se drží pod hranicí 7 000. Proti oběma víkendovým dnům ale o třetinu stoupl počet mrtvých s nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Vyplývá to z údajů, jež dnes zveřejnil ruský krizový štáb.

  • Univerzita obrany ocenila studenty za práci při pandemii nemoci covid-19

    Univerzita obrany v Brně dnes při příležitosti oslav Dne ozbrojených sil ČR ocenila více než 20 studentů, kteří pomáhali v boji proti koronaviru v domovech a sociálních zařízeních v Mariánských Lázních. Odvedli excelentní práci, řekl ČTK rektor Bohuslav Přikryl. Mariánské Lázně byly jednou z oblastí, kde se nemoc covid-19 rozšířila i do zařízení pro seniory.

    V prostoru univerzity v Šumavské ulici se dnes sešla zhruba tisícovka studentů. „Každý rok se pravidelně v tomto období scházíme u oslavy Dne ozbrojených sil ČR a připomínáme si naše legionáře a tradice. Současně jsme využili tento nástup, abychom ocenili příslušníky medailí a také naše studenty, kteří přispěli v boji proti pandemii,“ uvedl Přikryl. Podle něj univerzita poskytla v boji proti koronaviru kolem 170 studentů.

  • Finanční problémy má 400 tisíc Čechů

    Opatření související s koronavirovou pandemií české domácnosti finančně zasáhla. Pětina dospělých se uskromnila, zásadní problémy má 400 000 Čechů. Index finanční situace domácností, kterou zjišťuje agentura STEM ve spolupráci s poradenskou firmou KPMG, je na úrovni roku 2017.

  • Dalších 24 052 nemocných, 692 mrtvých. WHO vyzývá Brazílii k většímu úsilí

    V Brazílii za pondělí zemřelo dalších 692 lidí nakažených koronavirem, celkem jich je 58 314. Vysoce postavený zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) vyzval brazilské představitele, aby lépe uplatňovali opatření proti koronaviru přijatá na různých úrovních federativního státu. Počet nakažených v zemi, která je nyní považována za jedno z hlavních ohnisek pandemie, za poslední den vzrostl o 24 052 na 1 368 195.

    „Opět vybízíme Brazílii, aby dále bojovala proti nemoci a aby systematičtěji propojila úsilí na úrovni jednotlivých států a celé federace,“ řekl krizový expert WHO Michael Ryan.

  • Německo ohlásilo za den 498 nových případů nemoci covid-19

    V Německu za uplynulý den přibylo 498 nových případů nemoci covid-19 a dalších 12 lidí na komplikace související s infekcí zemřelo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). V Německu, kde žije 83 milionů obyvatel, se doposud nakazilo 194 259 lidí, z nichž 8 973 zemřelo. Za uzdravené RKI označuje více než 179 000 lidí, což je o tisícovku více než o den dříve.

    Dnes zveřejněná denní bilance nakažených je takřka dvojnásobná oproti číslům zveřejněným v pondělí, kdy RKI ohlásil 262 nových případů.

  • Nová mapa koronaviru

    V boji proti novému typu koronaviru přibyl další nástroj, který využívá nasbíraná data. Zdravotní statistici vyvinuli skórovací systém, jenž vyhodnocuje stav nákazy v jednotlivých okresech a pomůže rychle varovat před rizikem rychlejšího šíření infekce. Podrobnosti čtěte zde:

  • WHO do Číny posílá tým, který bude pátrat po původu viru

    Světová zdravotnická organizace pošle příští týden do Číny tým kvůli hledání původu viru, který vyvolal globální pandemii. Světová zdravotnická organizace naléhá na Čínu od začátku května, aby pozvala své odborníky, kteří by pomohli prozkoumat přenos ze zvířete. Šéf WHO prohlásil, že pokud se svět znovu nespojí, to nejhorší teprve přijde.

    „Můžeme lépe bojovat proti viru, když o něm budeme vědět všechno, včetně toho, jak začal,“ řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuální tiskové konferenci. Tedros také řekl, že pandemie přinesla lidstvu to nejlepší i nejhorší. Vyzdvihl činy laskavosti a solidarity, ale také dezinformace a politizaci viru. Pokud aktuální rozdělení světa nenahradí mezinárodní jednota, „nejhorší teprve přijde“. „Je mi líto, že to říkám,“ dodal. „Za těchto podmínek a v tomto prostředí se bojíme toho nejhoršího.“

  • Nemocná studentka jela na zkoušku

    Epidemiolog a vedoucí pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování karantény Rastislav Maďar popsal pro Lidovky.cz několik případů, kdy lidé vlastní nezodpovědností riskovali šíření viru. „Například se přihodilo, že studentka z Karvinska šla navzdory příznakům nemoci na zkoušku na vysokou školu do jiného regionu. A protože roušku mít na zkoušce nemusela, vyblokovala celou zkušební komisi. Test měla pozitivní,“ uvedl Maďar. Zmínil také případ manželského páru, který měl příznaky, byl pozitivní na nemoc, a přesto šel na svatbu. Další případy jsme popsali zde:

  • Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku začíná platit zpřísněný režim

    Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech, kde se v posledních týdnech nejvíce šíří koronavirus způsobující nemoc covid-19, dnes začínají platit nová, zpřísněná opatření. I nadále tam například budou muset lidé ve vnitřních prostorách nebo vozidlech veřejné dopravy nosit roušky. Opatření nařídila Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě.

    V obou okresech trvá zákaz návštěv v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních. Jejich noví klienti budou muset mít negativní test. Pokud pojedou autem lidé, kteří nežijí v jedné domácnosti, musí mít roušky.

Reklama

Hlavní zprávy