Hlavní obsah

V pondělí začne stavba dálnice D55 ze Starého Města do Moravského Písku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dálnice D1.

Reklama

V pondělí začnou zemní práce na stavbě úseku dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku.

Článek

„Úsek dlouhý 8,8 kilometru za 1,9 miliardy korun dokončí Skanska v roce 2024,“ sdělil mluvčí společnosti Skanska Central Europe Ondřej Šuch.

V celé trase je udělána skrývka ornice a uskutečnil se tam archeologický průzkum. Vykácená zeleň bude nahrazena novou výsadbou. „Začínáme přeložkami některých stavebních objektů, například potoka Dlouhá řeka. Musíme vytvarovat nové koryto, do něhož se pustí voda, a nad starým korytem se zbuduje konsolidační násyp. Dále budeme pracovat na přeložkách plynu a elektřiny a budeme pokračovat zemními pracemi v celé trase,“ uvedl projektový manažer Skanska Lubomír Pilný.

„Celá stavba v rovině a s potřebnou ochranou proti povodním má velký objem násypů – v maximální míře se zde bude využívat materiál z výkopů, i tak ale bude nutno dovézt až 10 000 tun materiálu denně. Bezpečná a plynulá doprava a logistika bude proto prioritou,“ uvedl Šuch.

Součástí stavby D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem je vybudování devíti mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek a protihlukové stěny v délce 456 metrů. V budoucnu by měla D55 propojit střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude zhruba 100 kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

Reklama

Související témata:

Doporučované