Hlavní obsah

Indonéské námořnictvo zřejmě nalezlo trosky pohřešované ponorky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Naděje na záchranu indonéské ponorky s 53 lidmi na palubě je už jen velmi malá. Indonéské námořnictvo nalezlo trosky, které pravděpodobně pocházejí z hledaného plavidla.

Článek

Na sobotní tiskové konferenci náčelník štábu indonéského námořnictva Yudo Margono novinářům představil šest kusů trosek, které pravděpodobně pocházejí z ponorky, která se pohřešuje od úterý, kdy se ztratila během námořního cvičení poblíž ostrova Bali. V sobotu se do záchranné operace zapojil i americký pátrací letoun a australská fregata vybavená sonarem, uvedla agentura Reuters.

Nejnovější informace se objevily v momentě, kdy sea naděje na záchranu 53 členů posádky již vytrácela. V sobotu ráno jim totiž podle očekávání CNN měl dojít kyslík.

Mezi troskami, které pravděpodobně pocházejí z pohřešované ponorky, byla láhev s mazivem, část torpédometu, část kovové trubky, modlitební rohože a palivo, uvedl Yudo Margono. Trosky armáda nalezla v místech, kde je moře hluboké 850 metrů (930 metrů).

Lidé, kteří na ponorce KRI Nanggala-402 v minulosti působili, potvrdili, že některé trosky skutečně pochází právě z této ponorky, uvedl náčelník štábu námořnictva. Nalezená láhev s mazivem je podle nich stejná jako ta, kterou posádka používala k mazání periskopu ponorky. Na ponorce podle prohlášení námořnictva zřejmě nedošlo k výbuchu, silný tlak ale pravděpodobně vytvořil trhlinu, kterou některé předměty unikly ven.

Ponorka KRI Nanggala-402 byla vyrobena před 44 lety a odborníci stále častěji zmiňují možnost, že plavidlo mohlo implodovat, když se potopilo do větší hloubky, než jeho konstrukce dovoluje. Indonéská armáda uvedla, že i kdyby byla ponorka nepoškozená, zásoby kyslíku na palubě by stačily maximálně do dnešního rána.

„Budeme pokračovat v pátrání, dokud ji nenajdeme, a to bez ohledu na výsledek,“ řekl mluvčí armády Djawara Whimbo.

Indonéská armáda ve čtvrtek pozdě večer oznámila, že v hloubce 50 až 100 metrů zaznamenala výskyt neidentifikovaného objektu a nasadila lodě se sonarovým sledovacím zařízením v naději, že se jedná o hledané plavidlo. Do pátrání se od té doby zapojilo nejméně šest válečných lodí, vrtulník a 400 lidí. Singapur a Malajsie vyslaly do oblasti lodě a pomoc nabídly také Austrálie, Francie a Německo.

V sobotu brzy ráno přistálo na Bali letadlo amerického námořnictva P-8 Poseidon. „Indonésie je dobrý přítel a strategický partner. Všichni jsme byli hluboce zarmouceni zprávami o jejich ponorce a naše myšlenky a modlitby jsou s indonéskými námořníky, indonéským námořnictvem a samozřejmě se všemi jejich rodinami,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Kromě letounu P-8 Poseidon americké armády na moři ponorku hledá dvacítka indonéských lodí a čtyři letadla, kterým pomáhá i australská fregata HMAS Ballarat vybavená sonarem. Do akce se má dnes zapojit i singapurské námořnictvo a záchranné lodě z Malajsie.

Šedesát metrů dlouhá, dieselovým motorem poháněná ponorka vyrobená v Německu se odmlčela během cvičení, kdy měla odpálit torpéda. Spekuluje se o tom, že havárii mohla způsobit porucha napájení, která by ponorce znemožnila manévrovat.

Ponorka je podle armády schopná vydržet ponor zhruba do hloubky 500 metrů, pak už by nevydržela tlak vody. Na místě, kde se plavidlo pohybovalo, leží mořské dno v hloubce až 1500 metrů. Informace o zásobách kyslíku na palubě byly pouze orientační a někteří odhadují, že kyslík došel už dříve.

V roce 2000 se při manévrech v Barentsově moři potopila ruská ponorka Kursk, přičemž zahynulo všech 118 členů posádky, informoval web BBC. Při vyšetřování se zjistilo, že explodovalo jedno torpédo, které odpálilo všechna ostatní. Většina posádky Kursku zahynula okamžitě, ale někteří přežili několik dní, poté se udusili. V roce 2017 se v jižním Atlantiku ztratila argentinská vojenská ponorka se 44 členy posádky na palubě. Její vrak byl nalezen o rok později s tím, že ponorka pravděpodobně implodovala.

Reklama

Doporučované