Hlavní obsah

V porovnání s Evropou Čechy změna klimatu nezajímá. „Sucho bereme jako oddělený problém,“ říká odborník

Čeští voliči vnímají sucha a globální změnu klimatu jako dva oddělené problémy, říká ředitel STEMu Martin Buchtík.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průzkum společnosti Ipsos MORI ukázal, že v porovnání s 11 zeměmi Evropské unie přijde Čechům změna klimatu nejméně důležitá.

Článek

Před volbami do Evropského parlamentu se ukazuje, že české voliče zajímají jiná témata než občany v dalších zemích Evropské unie. Týká se to i životního prostředí.

Ochrana přírody nebo udržitelné zemědělství jsou problémy, jejichž řešení by podle českých voličů měly politické strany nabízet v programu. Myslí si to čtyři z pěti lidí.

Když ale dojde na změnu klimatu, v porovnání s ostatními evropskými zeměmi angažovanost Česka pokulhává. Vychází to z průzkumu společnosti Ipsos MORI, do kterého se zapojilo 11 členských zemí Evropské unie.

Boj proti globální změně klimatu zajímá před volbami do Evropského parlamentu 69 % českých voličů. To je nejméně ze všech zemí zařazených do průzkumu. Průměr je 77 %. Nejvíce změna klimatu trápí Italy, a to 84 % z nich.

Rozdílné vidění české společnosti vysvětluje ředitel agentury STEM Martin Buchtík. Podle něj totiž Čechy aktuálně trápí především sucho, to ale nespojují se změnou klimatu.

„Nemyslíme si, že klimatická změna neprobíhá, ale není to pro nás tak důležité. I proto, že třeba bývalý prezident Václav Klaus dlouhodobě mluví o tom, že globální oteplování neexistuje,“ říká Buchtík.

Proto také z aktuálního průzkumu Ipsos MORI vychází, že nadprůměrně důležitá je pro české voliče ochrana před extrémním počasím a ne změna klimatu jako taková. Podle Buchtíka bude trvat několik let, než se obě témata propojí.

„Tohle přesvědčení ovlivnily hlavně mimořádné výkyvy počasí v minulých letech,“ vysvětluje Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku, která na úterní tiskové konferenci výsledky průzkumu představila.

„Nejsilněji to vnímají Španělé, Italové a Portugalci, kterým je prostě teplo a důsledky změny klimatu vnímají,“ popisuje výsledky Buchtík.

Češi také daleko více než ostatní národy řeší problém plastového odpadu. Na něm je ale vidět výrazně skeptický postoj k Evropské unii.

„Česká diskuze se smrskla na to, že nám Evropská unie zakáže brčka,“ dodává Buchtík.

Nejdůležitější je před volbami do Evropského parlamentu pro české voliče ochrana před teroristickými útoky a udržitelné zemědělství. Teprve za nimi jsou témata jako životní prostředí, konec daňových rájů nebo obrana hodnot, jako jsou lidská práva a demokracie.

Reklama

Doporučované