Hlavní obsah

V Potočari uložili nově identifikované oběti masakru ve Srebrenici. Na pohřeb přišlo přes 30 tisíc lidí

Tisíce lidí se zúčastnily pohřbu obětí masakru ve Srebrenici.Video: AP

 

Reklama

Přes 30 tisíc lidí se ve středu shromáždilo u památníku v bosenském Potočari nedaleko Srebrenice, kde se konal pohřeb 35 nově identifikovaných obětí masakru z roku 1995. Informoval o tom server BalkanInsight. Srebrenica si připomíná již 23. výročí jednoho z největších krveprolití v Evropě od druhé světové války.

Článek

Mezi pohřbenými byla i těhotná, tehdy dvacetiletá Remzija Dudičová a její manžel. Jejich ostatky byly objeveny v masovém hrobě ve Vlasenici v roce 2016. Nejmladší z nyní pochovaných obětí bylo v době masakru 16, nejstarší 71 let.

Na hřbitově v Potočari bylo dosud pohřbeno 6575 obětí krveprolití, ostatky další ještě nejspíš tisícovky lidí zatím nebyly nalezeny. Odborníci těla stále hledají ve skrytých masových hrobech. Vzhledem ke stavu nalezených ostatků je ve většině případů k jejich identifikaci potřebná analýza DNA.

„Již 23 let říkáme, že nepřestaneme hledat ostatky zabitých lidí a nepřestaneme požadovat, aby byli lidé za to zodpovědní odsouzeni,“ uvedl jeden z organizátorů vzpomínkové akce Nermin Alivuković. „Srebrenica se stala celosvětovým symbolem genocidy, varováním, že k žádným dalším genocidám by na světě už nemělo dojít,“ dodal.

Vraždění ve Srebrenici, které celkově nepřežilo asi osm tisíc mužů a chlapců a které Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) označil za genocidu, se událo během války provázející rozpad tehdejší Jugoslávie. Občanská válka v jedné ze součástí federace – Bosně a Hercegovině – byla v letech 1992 až 1995 nejkrvavější kapitolou tohoto procesu. Během více než tří let si vyžádala na 100 tisíc mrtvých a statisíce lidí musely opustit své domovy.

Reklama

Doporučované