Hlavní obsah

V prázdných hotelech nikdo rádio neposlouchá. Složenky ale chodí dál

Foto: Hotel Rott

Hotel Rott v centru Prahy.

Reklama

Pro hoteliéry jsou koncesionářské poplatky za televizi a rádio další finanční ránou v době, kdy pokoje zejí prázdnotou.

Článek

V menším hotelu Rott v historickém centru metropole se teď, dva měsíce od znovuotevření, pohybuje jen málo lidí. Obsazeno tu mají jen šest procent míst. Většina hostů přijížděla z ciziny. A koronavirus je stále odrazuje, aby se za krásami Prahy vrátili.

Hotel Rott není nijak výjimečný. V červenci, v době obvyklého turistického boomu, byly hotely v hlavním městě obsazené v průměru jen z jedné pětiny.

Hřebíček do (finanční) rakve

Každá finanční rána je za této situace bolestivá. Když tedy do hotelu Rott přišla upomínka, aby jeho provozovatel zaplatil koncesionářské poplatky Českému rozhlasu, žádné nadšení nezavládlo. Už proto, že v prázdném hotelu nikdo rádio neposlouchá a na televizi, kde je to s poplatky stejné, se nedívá.

Rott má 92 pokojů. Koncesionářské poplatky, které činí 180 korun za jedno zařízení, platil vždy pravidelně. I v době, kdy musel mít kvůli vládnímu nařízení úplně zavřeno. Nyní přišla upomínka za platbu na příští půlrok: bez náznaku jakéhokoliv snížení za dlouhé období, v němž o výdělek hotel málem nezavadil.

„Do nynějška jsme samozřejmě vždy platili včas. Neměli jsme důvod poplatky nehradit. Ale při nynější asi šestiprocentní obsazenosti našeho hotelu je samozřejmě částka 220 tisíc korun za rok pro nás obrovská,“ popisuje situaci generální ředitelka hotelu Rott Jana Budinská.

Stejně jako ostatním podnikatelům, ale ani paní Budinské nezbývá nic jiného, než zákonem určené platby za veřejnoprávní média uhradit.

Patová situace

„Co jiného nám zbývá? Poplatky jsou ze zákona dané, takže když je neuhradíme, víme, jak to se státními institucemi je. To ihned narůstá o další a další náklady. Zaplatit to tedy stejně musíte, i za dva měsíce, kdy jsme v hotelu neměli ani živáčka, a za měsíce, kdy máme v hotelu minimum hostů. Následující měsíce ale pro nás vypadají velmi špatně,“ dodává Budinská.

Podnikatelé vlastnící televizní nebo rozhlasové zařízení - ale i veřejnoprávní média, která jsou živa z poplatků z nich - jsou v patové situaci. Politici se v uplynulých měsících předháněli s vymýšlením podpor, úlev, půjček či bankovních moratorií, ale na koncesionářské poplatky se zapomnělo. Přitom - jak ukazuje i případ hotelu Rott - může jít o statisíce korun ročně.

„My jsme tuto záležitost začali řešit už v dubnu. Oslovili jsme jak Českou televizi, tak Český rozhlas, vysvětlili jsme jim situaci. V první fázi jsme dostali velmi optimistickou odpověď, že za toto období poplatky odpustí. Jenže následně jsme dostali další odpověď, že to byla chyba. Poplatky odpustit nemůžou. Takže jsme následně oslovili vládu, jestli bude iniciovat nějakou změnu nebo výjimku ze zákona, a to už nebyl příliš nikdo ochoten udělat,“ popisuje jarní a letní měsíce Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Poplatky odpustit nelze

Zákon opravdu nedává možnost odpouštět poplatky. „V průběhu mimořádných opatření řešil a posuzoval ČRo případy či žádosti ze strany hotelů, restaurací apod. individuálně. Maximum z naší strany, které je možné v tomto ohledu udělat, je danému subjektu příslušnou platbu odložit. ČRo k tomuto kroku v řadě případů přistoupil. A to přesto, že i náš rozpočet a naše výnosy situace kolem covid-19 negativně ovlivnila a nadále ovlivňuje,“ uvedl Jiří Hošna, ředitel komunikace, marketingu a obchodu Českého rozhlasu.

Český rozhlas obdržel téměř 400 žádostí o prominutí, snížení či odložení platby rozhlasového poplatku. Všem žadatelům vyhověl odkladem plateb do 30. září. Někteří poplatníci také využili nastavení splátkového kalendáře.

Teď už ale budou muset všichni zaplatit.

Krize se přesune z centra dál

„I do budoucna by bylo dobře, kdyby se něco podobného udělalo. Byli bychom rádi, kdyby se otevřela na toto téma debata, protože jen hotely v Praze, která dělala 60 procent cestovního ruchu, byly v červenci obsazené na 22 procent. Situace je velmi kritická a nezmění se to určitě do prvního čtvrtletí roku 2021 i v těch rekreačních oblastech, které byly slušně obsazeny přes léto. Na podzim je čeká další vlna krize a odvíjí se to od toho, co nelze vůbec ovlivnit a to je epidemiologická situace ve světě,“ dodal Václav Stárek.

Jak koronavirus změnil hotelový byznys, drsně ukazují čísla. Zatímco v roce 2019 byly pražské hotely obsazené z 80 procent a průměrná tržba na pokoj činila 74 euro, teď o prázdninách se tržby propadly na 13 euro za pokoj.

Hotely bez televizí?

Kromě koncesionářských poplatků musí hoteliéři platit i Ochrannému svazu autorskému, někteří proto využívají členství v Asociaci hotelů a restaurací a platí tak kolektivním správcům jednotnou částku. Zde je výběr řízen smlouvou, která jako minimální obsazenost hotelů počítá 30 procent. Na nich hotely zatím ani náhodou nejsou.

V hotelu Rott tak kromě koncesionářských poplatků ročně hradili ještě 81 500 korun kolektivním správcům za autorská práva. Poplatky za následující rok stoupnou o 10 až 15 procent. Všechny tyto okolnosti už v minulosti vedly některé hoteliéry k tomu, že z pokojů odstraňovali televize.

„Teď tvoříme novou klasifikaci hotelových zařízení. Povinnost mít na pokoji televizi u většiny tříd a kategorií už vůbec nebude. Takže se hoteliér bude moci rozhodnout, jestli televizi na pokoji mít chce. Koncesionářské poplatky se ale platí za přístroj, který vlastní, takže i když dají televizi do skladu, poplatky musí hradit stejně,“ dovysvětluje Václav Stárek.

Reklama

Doporučované