Hlavní obsah

V Praze 10 začal fungovat klub pro děti a mládež organizace YMCA

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

V pražských Vršovicích začalo fungovat nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které provozuje organizace YMCA.

Článek

V budově poblíž Přípotoční ulice se dnes uskutečnilo slavnostní otevření, na které naváže pravidelný program. ČTK to v tiskové zprávě sdělil mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. YMCA se tu od prázdnin věnovala terénní práci zaměřené na mládež ohroženou nežádoucími jevy. Městská část pro účely centra postavila novou budovu na místě ruiny mateřské školy.

„Postavili jsme novou budovu a zkultivovali přilehlý pozemek v klidné lokalitě mezi Botičem a sportovišti Lokomotivy Vršovice. Díky nově vzniklému klubu dochází k synergickému propojení terénní sociální práce, zaměřené na neorganizovanou mládež, se stabilním zázemím klubu,“ uvedl radní Prahy 10 Michal Kočí (Piráti). Klub nabízející prostory pro zájmové činnosti i možnost konzultovat problémy se sociálními pracovníky je otevřen každý den odpoledne.

Práce na budově za 15,7 milionu korun začaly v září roku 2019 a byly dokončeny letos v lednu. Městská část následně vypsala výběrové řízení na provozovatele zařízení, ve kterém uspěla YMCA. Nyní podle ředitele YMCA Praha Petra Bruny na slavnostní otevření naváže Decifest s hudbou či výtvarným workshopem.

Každý pátek se pak v klubu budou konat workshopy, ten nejbližší bude zaměřen na zábavné kvízy, rébusy a hry. V dalších všedních dnech čekají mládež další pravidelné aktivity, například ve středu vaření nebo ve čtvrtek fotbal bez rozhodčího, kde se počítají body i za fair play. „Paletu aktivit, ať už pro organizované nebo individuální vyžití, plánujeme postupně rozšiřovat, velmi cenná pro nás bude zpětná vazba samotných návštěvníků,“ dodal Bruna.

YMCA je nejstarší a největší mládežnickou organizací na světě. Je v ní zapojeno přes 58 milionů lidí ze 119 zemí světa. Je založena na křesťanských principech, své aktivity ale nabízí všem mladým lidem. V Československu byla založena v roce 1921, po nacistické okupaci ale byla zakázána. Po skončení druhé světové války se organizace obnovila, ale po třech letech ji zakázali komunisté. Opětovně byla v Česku založena v roce 1990.

Reklama

Doporučované