Hlavní obsah

V Praze 2 jsou čtyři nová mlžítka, u kterých se mohou lidé osvěžit

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 2 nechala rozšířit počet takzvaných mlžítek, u kterých se mohou lidé v horkých dnech osvěžit. Nově jsou na Ostrčilově, Palackého a Tylově náměstí a na Výtoni v Podskalí. V druhé městské části jsou na 15 místech.

Článek

Mlžítka jsou umisťována na hydranty, které primárně neslouží hasičům při hašení požárů. „Nejrůznější mlžítka a mlhoviště jsou mezi našimi obyvateli a obzvláště dětmi velice oblíbená. V horkých letních dnech, kdy jsou ulice rozpálené, přijdou jistě každému vhod,“ uvedla místostarostka Alexandra Udženija (ODS).

Nový mlžítka mají tvar brčka, která jsou spolu s nástavcem umístěna na hydrantový poklop. Kromě čtyř nových na ně lidé narazí v parcích a na dětských hřištích, například v Havlíčkových a Riegrových sadech, na Folimance nebo na Karlově náměstí. Na umístění mlžítek radnice spolupracuje s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK), které každé umístění posuzují.

Většina mlhovišť je vybavena solárním panelem a termostatem, který reguluje jejich činnost podle venkovní teploty. Mlhoviště se tak spouští samo, když teplota zařízení stoupne na 23 stupňů Celsia.

V Praze je pro horké dny kromě mlžítek řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí. O pítka se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK). Přes zimu jsou mimo provoz.

Reklama

Související témata:

Doporučované