Hlavní obsah

V Praze bude mít premiéru digitálně restaurovaný film Až přijde kocour

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském kině Světozor slavnostně uvedena premiéra digitálně restaurovaného filmu Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. Stane se tak dva týdny poté, co byl promítnut na festivalu v Cannes. Vrátil se tam po více než půlstoletí.

Článek

V roce 1963, kdy byl natočen, v Cannes film získal zvláštní cenu poroty a další dvě ceny. Po dnešní premiéře se film do kin po celé republice vrátí v červenci.

Na scénáři pohádkové alegorie se podíleli Jiří Brdečka a Jan Werich. Ten ve filmu ztvárnil kastelána Olivu, ústředního vypravěče, a zároveň kouzelníka, který se svou tlupou přijíždí do malého českého městečka. Doprovází ho artistka Diana, ztvárněná Emilií Vášáryovou, a kouzelný kocour se slunečními brýlemi. Když si je sundá, jeho pohled odhalí skutečné charaktery lidí. Milenci zčervenají, zloději zešednou, zrádci se zabarví dožluta.

Film byl pod dohledem Národního filmového archivu digitálně restaurován ve studiu L'Immagine Ritrovata. To se na náročné projekty rekonstrukce a restaurování děl světové kinematografie specializuje a díky němu dříve NFA podobně opravil i film Extase, který byl mimo jiné v roce 2019 v Benátkách oceněn jako nejlepší digitálně restaurovaný film.

Reklama

Související témata:

Doporučované