Hlavní obsah

V Praze by měl od července fungovat domov pro seniory a nemocné bez domova

Foto: Domov pro seniory Koniklecová

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze by měl od července začít fungovat nový domov pro seniory a nemocné bez domova. Zařízení s názvem Přístav, které vznikne v Zahradním Městě, nabídne postupně 50 míst.

Článek

Provozovat ho bude Armáda spásy (AS). „I populace lidí bez domova stárne. Lidé se dostávají do situace, že potřebují někde dožít. Oficiálně jim systém umožňuje jít do domovů pro seniory a podobných zařízení, nejsou ale schopni se tam dostat. Nejsou dostatečně solventní a možná přizpůsobiví pravidlům,“ uvedl národní ředitel sociálních služeb AS Jan František Krupa.

Armáda spásy provedla průzkum mezi 550 svými klienty. Výsledky ukázaly, že asi čtvrtina z nich už nyní potřebuje či bude v příštích letech potřebovat sociální a zdravotní péči. Podle Krupy by to v celém Česku mohlo být 15 000 až 17 000 lidí. „Podle odhadu expertů je v zemi kolem 50 000 až 70 000 osob bez domova,“ upřesnil Krupa.

Radní hlavního města Milena Johnová uvedla, že hlavní město plánuje mít 80 až 100 míst v domovech, kde by lidé měli bydlení i sociální služby a ošetřování. Některá zařízení už fungují. Praha spolupracuje s několika provozovateli, Armáda spásy je jedním z nich. „Prověřovali jsme několik objektů, výsledkem pro vytvoření Přístavu je koncept v Zahradním Městě,“ uvedla Johnová. Praha nyní jedná s Armádou spásy o podmínkách. Podle radní bude prostor k dispozici od 1. července a lůžka se začnou zaplňovat postupně.

Armáda spásy provozuje už pět Přístavů s celkem 180 lůžky. Čtyři jsou v Moravskoslezském kraji a jeden v Olomouckém. První domov vznikl v roce 2007. „Služby jsou obsazeny ze sta procent. Pokud se uvolní lůžko, hned se obsadí. V pořadníku čeká dalších více než 600 lidí,“ uvedl Krupa.

Podle šéfky dvou ostravských domovů Jany Plačkové zařízení neslouží jen seniorům, ale i mladším lidem s duševními či jinými chorobami. Někteří se potýkají se závislostmi. Domovy mají stanovený režim. Důraz se klade na hygienu i dodržování léčby. Stanoveny jsou hranice pro užívání alkoholu, nesmí se pít v zařízení. „Pro většinu lidí jsou podmínky únosné a přizpůsobí se jim,“ dodala Plačková.

Pražský Přístav bude fungovat jako takzvaný domov se zvláštním režimem. Provoz by se měl uhradit z dotací ministerstva práce a města, ale také z části z příspěvků od obyvatel. Podle Krupy se částka stanoví podle možností klientů. Na podporu zařízení pořádá Armáda spásy sbírku Z ulice do Přístavu.

Podle Krupy by podobné zařízení mělo fungovat ve všech krajích. Armáda spásy už dřív s některými jednala, zatím bez výsledku.

Reklama

Doporučované