Hlavní obsah

V Praze chybí 20 tisíc bytů - a bude hůř

Kdy budou v Praze k mání byty za normální ceny? Rozhovor s ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřejem Boháčem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedostatek bytů - téma Rozhovoru dne. Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Seznamu řekl, že jen v Praze jich schází nejméně 20 tisíc. A to je podle něj škoda, protože lidé vnímají českou metropoli jako bezpečné město a mají chuť se stěhovat.

Článek

Právě tato instituce zpracovává strategické, urbanistické a územně rozvojové dokumenty. A z jejího pera vznikl strategický plán, který řeší rozvoj města až do roku 2030.

„Samozřejmě se počítá s výstavbou bytů co nejblíž centru města. Takový člověk, který bydlí blíž centru, je pro město mnohokrát levnější než ten, který dojíždí,“ říká Ondřej Boháč.

Zásadní problém, proč se byty ve velkém nestaví a metropole tak nedokáže uspokojit hladovou poptávku, a tím pádem to ceny šponuje výrazně nahoru, vidí třeba v množství stavebních úřadů. Tady je jich 22. Což naprosto prodlužuje jakákoliv rozhodování. Pomohl by prý jeden centrální, jako to funguje třeba v Berlíně.

Jak moc stěžují výstavbu nových bytů další faktory, jako hádky politiků nebo NIMBY - z anglických slov Not In My Back Yard, tedy „ne na mém dvorku“?

A kde konkrétně se má v Praze začít stavět? Kolik lidí každý rok do metropole přibude podle předpokladů Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy? Podívejte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované