Hlavní obsah

V Praze dostali nápad postavit mezi paneláky snowpark, lyžovat by se mělo na umělé haldě

Podívejte se na vizualizace snow parku na Praze 13.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle developera se zatím jedná o ideový záměr projektu v Praze 13, část místních se už bouří.

Článek

Kousek od stanice metra Hůrka v Praze-Stodůlkách by se mohlo v budoucnu lyžovat.

Na haldě známé místním jako „Makču Pikču”, která je součástí přilehlého parku, by totiž mohl vzniknout snow park. Jeho součástí by byl lyžařský svah, běžkařský okruh, ale také restaurace a bar. Vychází to z návrhu projektu, který byl předložen komisi územního rozvoje v Praze 13.

Za projektem stojí developerská společnost Trigema.

Ta už má za sebou podobný projekt ve středních Čechách, kde vybudovala lyžařský areál v Monínci. Stejně jako na kopci v oblasti České Sibiře by pak na Hůrce měla být využita technologie Snowfactory, která je nezávislá na vnější teplotě a měla by být schopna zajistit sníh i při teplotě vzduchu plus 15 stupňů.

Video: Jak to chodí na Monínci

Návrh projektu byl v Praze 13 představen v polovině května. Tamní komise pro územní rozvoj uvedla, že předložený záměr bere na vědomí, ale žádá posudek odboru územního rozvoje Magistrátu hlavního města Prahy a vyjádření Institutu plánování a rozvoje.

„Je to v zásadě tak, že nám vždy někdo předloží nějaký ideový záměr a my se k tomu můžeme vyjádřit, že zásadně nesouhlasíme, nebo souhlasíme, nebo jak jsme to udělali teď, že to bereme na vědomí,” uvedl starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Ten má však projekt sjezdovky uveden ve svém volebním programu k podzimním volbám v kapitole Lepší život na třináctce. Vizuály projektu pak byly donedávna dokonce na internetových stránkách místní organizace, nyní jsou však již staženy.

Sám Vodrážka však říká, že se podobné projekty objevují pravidelně a komise svým rozhodnutím pouze nechtěla uzavřít možnost hned na začátku a chtěla po navrhovateli další rozpracování.

Totéž potvrdil i mluvčí developerské společnosti Radek Polák, podle kterého se zatím jedná pouze o prvotní návrh. „Projekt je zatím ve fázi ideového záměru,” uvedl.

Sjezdovka, akvapark i bobová dráha

Nejedná se o první pokus zastavět území nedaleko tubusu metra mezi stanicemi Hůrka a Lužiny sportovištěm. Dříve se objevovaly plány na akvapark, bobovou dráhu, ale také sjezdovku.

„Sjezdovka tam byla plánovaná už za mého předchůdce Petra Bratského,” říká Vodrážka. „Tenkrát se zjistilo, že v Praze bylo 30 dnů, kdy by se dalo zasněžovat, takže byl projekt svržen pod stůl. My pouze chceme, aby někdo přišel se seriózní rozpracovanou myšlenkou a pak se o tom můžeme bavit,” dodal.

S tím nesouhlasí část místní opozice tvořená koalicí Strany zelených a Pirátů, podle které se jedná o pokus radnice a starosty obejít veřejnost.

„Dovedeme si představit jiné záměry, které by daleko lépe odpovídaly relaxační úloze Centrálního parku. Každopádně se jedná o veřejný prostor, o jehož osudu by neměl starosta s radními rozhodovat bez seriózní veřejné diskuze,” uvedla koalice ve svém prohlášení.

Peníze, nebo život: Tanec miliard v lyžařských střediscích. Krakonoše vytlačují z hor mocní byznysmeni.Video: Zuzana Kubátová

Odkazuje se přitom na případ před dvěma lety, kdy se objevil návrh, že by na haldě mohla vzniknout bobová dráha.

Rada městské části tehdy tento návrh projednala a dala mu souhlasné stanovisko, své rozhodnutí však následně revokovala. Proti vizi se totiž postavila jak opozice, tak část místních lidí, kteří sepsali petici. Tu podepsalo 261 osob.

„Hlavní město tlačilo, abychom souhlasili. Že uskutečnění projektu je reálné a budoucí provozovatel složil už jistinu ve výši 1,5 milionu korun. Nedávno nám však přišlo stanovisko Institutu plánování a rozvoje hlavního města, Technické správy komunikací a odboru životního prostředí, že s projektem nesouhlasí," objasňoval tehdy starosta při jednání zastupitelstva obrat v podpoře projektu.

Pozemky patří městu

Narážel tak na fakt, že ačkoliv halda leží na území Prahy 13, pozemky pod ní stále patří hlavnímu městu a rozhoduje o nich tak magistrát. Zastupitelé městské části se pak dlouhodobě nemohou shodnout, jestli městská část má nebo nemá rozhodovat o tom, co se má na haldě objevit. Před dvěma lety se tak zastupitelstvo po takřka hodinové diskuzi dohodlo, že by budoucnost haldy měla být rozhodnuta na základě studie magistrátu, která by měla zajistit budoucí využití „v souladu s územním plánem a autorskými právy”.

V současnosti je halda v územním plánu vedena jako „území sloužící pro umístění staveb a zařízení pro sport a tělovýchovu”. Problémem pro případnou výstavbu tak do budoucna může být návrh metropolitního plánu, který byl po šesti letech příprav představen veřejnosti. V něm je totiž dotyčné území vedeno jako parkové prostranství, čili by zde podobné projekty již vznikat nemohly.

I proto se opozičním zeleným a Pirátům nelíbí, že se městská část vůbec zabývá novými projekty.

Halda vznikla při výstavbě okolního sídliště svozem zeminy a stavebního materiálu. Původní plán pracoval se zarovnáním haldy, to se však nikdy nestalo a i díky ilegálnímu svozu vyrostla až do výšky třiceti metrů. V současnosti je Makču Pikču přirozenou součástí parku, na jedné její části pak funguje fourcrossová trať.

Reklama

Doporučované