Hlavní obsah

V Praze jako na Tour de France. Šílené kopce v metropoli a okolí

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Žvahov. Jeden z pražských kopců, které dají zabrat i zkušenému cyklistovi.

Reklama

aktualizováno •

Připravili jsme pro vás druhý díl cyklistických kopců „jako“ na Tour de France. Po nejdelších stoupáních v republice s námi pojďte tentokrát zkusit nejšílenější „stojky“ v hlavním městě a jeho nejbližším okolí.

Článek

I Praha má své pěkné cyklistické kopce. Nejsou možná tak dlouhé, ale dá se na nich určitě potrénovat. Každý cyklista slyšel o ikonickém Řevničáku (délka 5,5 km stoupání 291 m). Skvělé kopce jsou i Točná, Roblín, stoupání z Velké Chuchle na Slivenec nebo přes Cikánku na Zadní Kopaninu a Ořech. Všechny mají ale podobnou charakteristiku. Jsou táhlé a nepřekračují 6%.

Pokusili jsme se proto najít pár takových, které se když ne délkou, tak aspoň procenty blíží slavným alpským průsmykům a nehrozí na nich hustý automobilový provoz. Tady je náš výběr šílených pražských „stojek“ pro silniční kola.

Na Hvězdárně – Velká Chuchle

Délka 1,4 km / stoupání 126 m / 9 %

Opravdová lahůdka strmých pražských stoupání. Až nečekaně dlouhý a pořádně prudký kopec s úseky hodně přes 10 % začíná na křižovatce ulic Starochuchelská a Na Hvězdárně. První prudká rampa končí ostrou levotočivou serpentinou, ale v další pravotočivé se to už znovu hodně zdvihá. Pak zase na chvilku povoluje a za křižovatkou opět utahuje. Tady se moc nedívejte dopředu, více než 800 m dlouhý rovný úsek rovnoměrně prudce stoupá, a teprve v závěru se mírně srovnává. Peklo končí na křižovatce s ulicí Nad Chuchlí. Dejte si ten kopec pětkrát a máte odtrénováno.

Na Pláccích – Nad Prokopským údolím

Délka 1 km / stoupání 98 m / 10 %

Tento kopec vás doslova vystřelí z Prokopského údolí až nad Prahu. Začíná Za mostkem přes Dalejský potok s krásnými výhledy na Prokopské skály. Ale věřte, že o výhledy brzy přestanete mít zájem. Úzká asfaltová cesta nejprve míjí občerstvení U Prokopa, pak se noří do zeleně a nekonečně se klikatí, mine restauraci Na Cvičišti a končí až napojením na cestu, která vede nahoře nad skalami přes krásné pražské vyhlídky. Toto je jeden z nejdelších cyklistických kilometrů celé metropole.

Mezivrší – Braník

Délka 705 m / stoupání 67 m / 9,5 %

Ikonické Mezivrší spojuje dolní a horní Braník. Nemá prakticky zatáčky a bez jakýchkoli odpočinkových úseků míří stále brutálně vzhůru. Cykloturisté zde kola vedou. Vy si možná v druhé polovině řeknete, že elektrokolo není vůbec špatný vynález.

Choteč

Délka 586 m / stoupání 51 m / 8,7 %

Alternativa 1,2 km / 86 m / 7,4 %

Dva krátké, výživné kopečky, které zpestří výlet kolem jihozápadní Prahy. Kratší a o něco prudší míří z konce obce Choteč směrem na sever na Ořech. Druhá – jen o malinko méně prudší alternativa – vede opačným směrem z Choteče na jih, směr Třebotov.

Nebozízek - Petřín

Délka 531 m / Stoupání 65 m / 12,5%

Je to spíš taková kuriozita, ale proč ji nezkusit. Pražské Mortirolo či Zoncolan, prostě The Wall (Zeď), začíná v horním ohybu Hellichovy ulice a míří prudce vzhůru Seminářskou zahradou až k restauraci Nebozízek. Dávejte pozor na chodce a snažte se z kola nespadnout. Přinejmenším už na něj nenasednete.

Pod Žvahovem - Zlíchov

Délka 257 m / Stoupání 31 m / 12%

Na závěr brutální lahůdka pro milovníky belgických klasik. Kombinaci prudkého výjezdu s téměř nejetelnými kočičími hlavami najdete schovanou ve starém Zlíchově. Začíná na křižovatce s ulicí Nad Zlíchovem a vede uličkou Pod Žvahovem až na křižovatku s ulicí V Násypu. Kratičké, ale pěkně drsné. Dál popisovat to nemá smysl, musí se to vyzkoušet.

Podívejte se také: čím jsou speciální kola na Tour de France:

+2

Reklama

Doporučované