Hlavní obsah

Po turistech zbyly miliony nesnědených rohlíků a hektolitry piva

Foto: Shutterstock.com

Praha je bez turistů. To dopadá nejen na hotely, ale i na pivovary. Spotřeba piva ve městě padá.

Reklama

V Praze je 817 ubytovacích zařízení, do kterých loni přijelo přes osm milionů turistů. Teď jejich obsazenost spadla o 90 procent a cestovní ruch tratí desítky milionů. A s ním i další – vypije se míň piva, sní míň rohlíků.

Článek

V roce 2019 prádelny v hlavním městě jenom pro hotely vypraly 23 milionů kusů ložního prádla a osm a půl milionu osušek.

Teď si ale mohou o takovýchto zakázkách nechat zdát. Turisté chybí. „Z 263 pokojů máme průměrnou obsazenost pět až osm pokojů denně,“ potvrzuje známý hoteliér a poradce Ministerstva pro místní rozvoj pro cestovní ruch Viliam Sivek.

A prádelny to dost pocítily. „Celý obor zaznamenal pokles o 80 až 90 procent,“ říká Hanuš Zvolský, ředitel a spoluzakladatel prádelny a čistírny Cleany.cz. A to přitom jeho společnost měla jako jedna z mála ještě štěstí. Odešli sice klienti, kteří se zabývají ubytováním, ale vyrostl počet soukromých zákazníků. „Lidé si více váží svého času,“ vysvětluje Zvolský.

Nejde přitom jen o prádelny. V loňském roce navštívilo Prahu rekordních více než osm milionů turistů. Pokud by každý z nich zkonzumoval pouze jedno vajíčko, jde o spotřebu za 80 milionů korun.

„Kdyby vypil každý turista dvě deci mléka, je to 72 milionů korun,“ propočítává Sivek s tím, že jen rohlíků loni turisté v Praze snědli zhruba 69 milionů. Firmy, které dodávají jídlo pro gastronomii, tedy pro pražské hotely a restaurace, tak zažívají těžké časy.

„Je samozřejmě bez diskuze, že pro nás úbytek turistů znamená úbytek obratu potravin. Obzvláště v Praze je to Mordor,“ potvrzuje Bohumil Volf, generální ředitel skupiny Bidfood.

Prodej piva v Praze padá

Kvůli chybějícím turistům letos klesne také spotřeba piva. „Návštěvnost provozoven v širším centru Prahy klesla zhruba o 75 procent, což má samozřejmě vliv na spotřebu piva v této oblasti, která je zhruba na 20 procentech obvyklých objemů. Část provozoven se rozhodla pro dočasné uzavření a dá se předpokládat, že některé z nich, odhadujeme 10 až 15 procent, už znovu nezahájí provoz,“ říká Radek Fidra ze společnosti Pivovary Staropramen.

Ve druhém čtvrtletí se v hotelech, penzionech a kempech v hlavním městě ubytovalo jen 138 187 lidí, což je o 93,6 procenta méně než před rokem. Přibližně třetina pražských hotelů je dnes zavřená. Například Esplanade plánuje otevřít až v dubnu příštího roku.

Reklama

Doporučované