Hlavní obsah

V Praze na Zbraslavi bude nový most za 33,5 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Most v Praze na Zbraslavi, který bude spojovat ulice Za Opusem a K Výtopně, se začne stavět v nejbližších dnech. Technická správa komunikací hlavního města (TSK) předala staveniště firmě OHL ŽS, která most zhotoví.

Článek

„Stát by měl 33,5 milionu korun bez DPH. Hotovo má být v lednu roku 2021. Kvůli stavbě musí řidiči počítat s dopravními omezeními,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

„Most bude na stejném místě jako ten, který bylo nutné koncem minulého roku zbourat. Demolice a s tím spojené práce byly dokončeny na konci ledna. Nechal se základ z původního mostu a na ten se postaví nová konstrukce,“ řekla Lišková.

Most bude asi 49 metrů dlouhý a devět metrů široký. Jeho trámová předpjatá konstrukce bude tvořená z pěti železobetonových nosníků, jejichž spřahující deska bude vyztužená ocelí. Mostovka bude na opěrách ukončena nízkými koncovými příčníky. Římsy budou železobetonové s metrovým zábradlím z oceli.

Stavba bude realizovaná v několika etapách, uvedla Lišková.

Dopravní omezení související se stavbou se bude po dobu realizace mostu měnit a TSK na ně bude upozorňovat, řekla Lišková. Nyní platí zábor odstavných pruhů v obou směrech ulice Strakonická, a to do 31. října. V místě je také podle mluvčí snížená rychlost a doprava je zachována ve dvou jízdních pruzích v obou směrech.

Investorem je hlavní město prostřednictvím TSK. Podle Liškové bude nový most po dokončení ve správě města.

Technická správa komunikací Prahy je akciovou společností, jejímž zakladatelem a jediným akcionářem je hlavní město. Společnost byla založena proto, aby spravovala, udržovala a opravovala komunikace na území metropole.

Městská čtvrť Zbraslav se nachází na jihu města mezi Vltavou a Berounkou. Vznikla spojením Žabovřesek, Záběhlic, Lahovic a Zbraslavi. Rozloha městské části je 9,85 kilometru čtverečních a žije zde asi 10 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované