Hlavní obsah

V Praze nejde stavět, kolem hlavního města vyrostou nové satelity

Co se stane v obcích, když jim tam nastěhujete tisíce nových obyvatel?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Hrozí kalamita, bojí se obce u Prahy a vymýšlejí ochranu před developery.

Článek

V prstenci kolem hlavního města vyrostou nové satelity, ačkoliv tam pořád chybějí školky, školy, lékaři nebo dostatečné dopravní spojení pro současné obyvatele.

Starosta Líbeznice, dvoutisícové obce kousek za Prahou, stojí před rozestavěným novým školním pavilonem. Martin Kupka vypočítává, že obec za posledních osm let vložila do rozšiřování základní školy 380 milionů korun.

Tohle už je čtvrtá etapa, jež zvýší celkovou kapacitu na patnáct set žáků – a starosta už dnes ví, že ani to za pět let stačit nebude. Spádové Líbeznice musí zajistit dětem školu pro celé okolí. A tady všude kolem obce čelí další velké vlně masivního přílivu nových obyvatel.

„Vzniká silný tlak ze strany pražských developerů, kteří nemohou stavět a zároveň cítí poptávku lidí po bydlení, a tak se vydávají na spanilé výpravy do prstence kolem Prahy. Hledají, kde by ještě bylo možné realizovat jejich záměry stavět rezidenční bydlení,” vysvětluje starosta Martin Kupka, jinak také poslanec a místopředseda ODS.

Nabídka bytů v hlavním městě je už několik let značně omezena, kvůli složité byrokracii – složitému a zdlouhavému stavebního řízení. Nedostatek bytů proto vyhnal jejich cenu prudce vzhůru. Některým developerům došla trpělivost a raději proto vyrazili do atraktivních lokalit okolí hlavního města.

Například v Roztokách na severozápadním okraji Prahy změnili regulační plány pro jednotlivé části města, jimiž snižují intenzitu výstavby. Kvůli tomu město čelí žalobě od některých firem, které měly o výstavbě vlastní představy.

„Protože místo rodinných domů chtěli stavět obrovské paneláky. V lokalitě, kde chtěli bydlení pro čtyři tisíce lidí, si můžeme dovolit maximálně 900 nových obyvatel,” říká starosta Roztok Jan Jakob z TOP 09.

Obce se dodnes nevzpamatovaly z poslední vlny nové výstavby kolem roku 2005. Doposud nepostavily mateřské školy, školky, čističky odpadních vod nebo silnice, aby uspokojily všechny nové obyvatele. Na další příliv vůbec nejsou připraveny.

„Podle mého soudu je opravdu teď namístě brzdit další rozvoj, aby nová výstavba nepředbíhala kapacity konkrétního místa. Pokud nebudeme další výstavbu rozumně držet na uzdě, vrátí se nám problémy jako v minulosti, které se těžko hojí a na jejichž řešení žádná obec sama nestačí,” míní Martin Kupka. „Je to nepředvídatelný živel, hrozí další kalamitní stav,“ varuje.

Aby tomu sám předešel, rozhodl se Líbeznici „obrnit“ proti dalšímu bezbřehému vývoji – a to téměř doslova. Kolem dokola obce vyroste zelený pás stromů, který zastupitelé dokonce dali do územního plánu jako veřejně prospěšnou stavbu.

„Nedovedu si představit, že by ji někdo v budoucnu z územního plánu vyjmul. Ten zelený pás ukotví tradiční sídelní uspořádání s jasným centrem obce a určí také hranice, za které se Líbeznice nikdy nebudou rozvíjet,” ukazuje starosta Kupka na mapě.

Reklama

Doporučované