Hlavní obsah

V Praze o dani z nemovitostí nově rozhodnou městské části, u komerčních prostor zdraží dvojnásobně

Kde se zvažuje zvýšit daň z nemovitosti? Praha je výjimkaVideo: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvojnásobnou daň z nemovitosti zaplatí od příštího roku majitelé komerčně využívaných nemovitostí v Praze. O tom, jak se změní daň například u bytů, mají nově rozhodovat městské části.

Článek

Nový způsob určování výše daně z nemovitosti schválili v pondělí pražští radní, novela vyhlášky ještě musí projít zastupitelstvem.

Daň z nemovitosti se při výpočtu násobí několika koeficienty. Jedním z nich je takzvaný místní koeficient, který má pět úrovní a v celé Praze momentálně platí ten nejnižší, tedy stupeň jedna. Hlavní město ho chce zvýšit na dvojnásobek.

Komerční koeficient, kterým se násobí sazba daně u komerčně využívaných nemovitostí, má zůstat na současné hodnotě 1,5. Majitelé tak budou muset ve výsledku zaplatit dvojnásobnou daň.

Zatím nejasná je situace u daně z rezidenčních nemovitostí. U nich se používá takzvaný velikostní koeficient a magistrát hlavního města chce, aby si jej nově určovaly městské části samy. Výdělky jsou totiž automaticky jejich příjem, nový systém podporuje drtivá většina obvodů.

Magistrát ve vyhlášce navrhuje velikostní koeficient snížit ze současné hodnoty 5 na 2,5. To by v překladu znamenalo, že daň z rezidenčních nemovitostí zůstane na stejné hodnotě jako teď. Radnice se ale budou moci samy rozhodnout, zda navrženou hodnotu přijmou, nebo ji sníží či ponechají na současné hodnotě 5.

Daň tak může, podle rozhodnutí jednotlivých městský částí, pro některé Pražany zůstat stejná, zlevnit ale i výrazně zdražit.

Navýšení daně z nemovitých věcí pomocí místního koeficientu letos podle údajů Generálního finančního ředitelství využilo 610 obcí, měst a městských částí z celkového počtu zhruba 6260 obcí. Loni využilo navýšení místního koeficientu o dvě obce méně. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009.

Zvýšit daň z nemovitosti poradila nedávno obcím, které volají po větších rozpočtech, ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Obce se mohou rozhodnout o navýšení této daně v té jednotlivé lokalitě, a to dokonce koeficientem, který mohou mít až pětinásobný,“ řekla Alena Schillerová Seznamu.

Reklama

Doporučované