Hlavní obsah

V Praze se chystá první půlmaraton. 11,5 tisíce běžců si začalo vyzvedávat startovní čísla

Hlavní město chystá půlmaraton.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na start sobotního pražského půlmaratonu je přihlášeno 11,5 tisíce lidí. V centru Prahy závod v sobotu významně omezí dopravu.

Článek

Dva dny před první masovou sportovní akcí v hlavním městě vyrostlo v pražských Holešovicích zázemí, kde si přihlášení běžci mohou vyzvedávat startovní čísla.

Kapacita 20. ročníku pražského půlmaratonu se naplnila už měsíc před závodem, a tak se očekává v sobotu účast 11,5 tisíce běžců.

Závod startu je v deset dopoledne na náměstí Jana Palacha a výrazně na několik hodin omezí dopravu v pražském centru. V detailu omezení popisuje mluvčí pražské policie Tomáš Hulan ve videu v úvodu tohoto článku.

Mapa Sportisimo 1/2Maratonu Praha.

Trasa půlmaratonu vede přes pět pražských mostů a také samotným historickým centrem Prahy. Kromě tisíců hobby běžců bude na startu nejlepší česká běžkyně na dlouhých tratích Eva Vrabcová Nývltová a řada celebrit - například kardiochirurg Jan Pirk či ekonom a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Video: Na maraton trénoval za mřížemi. Na okruhu dlouhém 270 metrů

Loni se pražského maratonu zúčatnili i 4 běžci, kteří trénovali ve vězení. (video z května 2017)Video: Barbora Kalátová

Nejvíce zahraničních běžců na půlmaraton přijede ze Slovenska, Německa, Itálie, Španělska, Švédska, Velké Británie, Polska, Francie, Nizozemska a Ruska. Ve startovním poli se objeví 78 národností. Nejstaršímu běžci je 84 let (Jiří Pejpal, CZE), nejstarší běžkyni 71 (Rafael Ordovás Gómez-Jordana, ESP).

Při akci pomáhá 1210 dobrovolníků. Organizátoři spočítali, že během závodu se použije 391 dopravních značek, 47 240 spínacích špendlíků či 135 100 kelímků. Pro účastníky je také připraveno 2874 kilogramů banánů či 1904 kilogramů pomerančů.

Reklama

Doporučované