Hlavní obsah

V Praze se chystají podzimní veletrhy, většinou s českou účastí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Pořadatelé veletrhů v Praze připravují akce na podzim. V letňanském areálu PVA EXPO se podle největšího organizátora veletrhů a výstav, společnosti ABF, uskuteční především akce podporující české vystavovatele.

Článek

Na druhou část roku se chystá také Výstaviště Praha, kde však kvůli nejistotě a dlouho nezveřejněným podmínkách pro konání veletrhů bylo mnoho akcí s předstihem zrušeno. Vyplývá to z vyjádření zástupců organizátorů.

Konání veletrhů je po nucené pauze kvůli vládním opatřením proti koronaviru znovu možné od pondělí. Účastnit se jich může maximálně 5000 lidí ve stejný čas, návštěvníci musejí být rozděleni do sektorů s vlastním zázemím. V jedné části přitom nesmí být víc než tisíc lidí. „Princip veletrhu rozděleného na zóny si úplně neumíme prakticky představit, ale jsme samozřejmě rádi, že k určitému rozvolnění došlo. V obecné rovině tedy znovuotevření možnosti konání veletrhů a akcí vítáme, nicméně realizaci vládního nařízení vnímáme se spornými pocity,“ uvedl předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl. Uvedená pravidla byla jedním z důvodů, proč se představenstvo Veletrhů Brno ve čtvrtek rozhodlo zrušit letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu.

„Na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech využijeme nejmodernějších technologií, zavedeme online registrace, bezkontaktní registrace a zjednodušíme veškeré standardní procesy na našich akcích, aby bylo možné odbavovat je s minimálním mezilidským kontaktem,“ řekl generální ředitel ABF Tomáš Kotrč.

Organizátoři veletrhů podle Hübla řadu akcí na podzim zrušili. Nemají jistotu, že stejné podmínky jako nyní budou za několik měsíců platit a bojí se podle něj velkých finančních ztrát. Na vnější ploše holešovického výstaviště se na podzim podle Hübla bude konat Dyzajn Market. Věří, že se uskuteční i veletrhy jako Festival Evolution, Czech Online Expo, Beauty Forum či sportovní veletrh Marathon Expo.

Naopak v Letňanech se uskuteční některé akce původně plánované na jaře. Na konci srpna to bude automobilová výstava Autoshow Praha, mimořádně v září se bude konat veletrh chovatelských potřeb pro domácí zvířata For Pets. Chystá se také veletrh zahradní architektury, zeleně, nábytku, zahradní a komunální techniky For Garden souběžně se stavebním veletrhem For Arch. „Letošní podzim v PVA EXPO Praha bude v ryze českém duchu. Chceme primárně podpořit české vystavovatele a propojit je s českými potenciálními dodavateli, klienty a návštěvníky,“ uvedl Kotrč.

V Paláci Žofín se v říjnu uskuteční veletrh výjimečných hodinek Salon Exceptional Watches. Letos to kvůli pandemii bude jedna z mála výstav hodinek v celé Evropě. Zde se tedy se zahraniční účastí počítá. „Dle aktuální situace je možné, že se bude řešit v řádech jednotek účast některých značek ze vzdálenějších destinací. Například každý rok byla účast vystavovatelů z Mexika, ale to ukáže až čas a doufáme, že se vše v rámci možnosti cestování bude vyvíjet jen pozitivně. V tuto chvíli se nic oproti minulému roku nemění. Většina zahraničních účastníků se k nám naopak velice těší a je o výstavu v Praze zájem,“ upřesnil generální ředitel Salon Exceptional Watches Jan Pokorný.

Velké akce jako výstavy a veletrhy byly přerušeny od 10. března, kdy začal platit zákaz konání událostí s účastí nad 100 lidí. Výstaviště Praha eviduje kvůli pandemii a souvisejícím vládním opatřením ztrátu přes 15 milionů korun. Celý veletržní průmysl v ČR včetně realizačních firem zaznamenal podle Kotrče, který je zároveň předsedou Společenstva organizátorů veletržních a výstavních akcí ČR, výpadek pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované