Hlavní obsah

V Praze se praly peníze z armádní korupce v Nigérii, píše policie

Kauza Seznamu: Co má policie na nigerského obchodníka se zbraněmi, který operuje v Praze.Video: Karel Hrubeš

 

Reklama

Seznam získal policejní dokument, který vysvětluje, proč detektivové zabavili tři luxusní nemovitosti nigerského obchodníka se zbraněmi.

Článek

V polovině února česká policie zabavila dosud největší majetek spojený s trestnou činností v zahraničí. Šlo o tři byty nigerského obchodníka se zbraněmi Himy Aboubakara v hodnotě přes padesát milionů korun v pražské Libni.

Na nákup nemovitostí upozornil Seznam zkraje roku s tím, že úřady v Nigérii Aboubakara jmenovaly mezi podezřelými v obří korupční kauze s nákupem zbraní pro boj s islámskými radikály z hnutí Boko Haram.

Video: Jak jsme objevili v Praze obchodníka se zbraněmi

Nigerský obchodník se zbraněmi nakupoval luxusní nemovitosti v Praze.Video: Karel Hrubeš

Co vlastně úřady na Aboubakara mají, popsaly nyní Finanční analytický úřad a národní protimafiánská centrála (NCOZ).

„Aboubakar (…) v průběhu roku 2015 převedl a použil finanční prostředky z trestné činnosti spáchané v Nigérii, kde je aktuálně vyšetřován Úřadem pro ekonomickou a finanční kriminalitu pro trestný čin zločinné spolčení, podvodné dodávky zbraní do Nigérie a korupční jednání se škodou dosahující 2,2 miliardy amerických dolarů,“ stojí mimo jiné v dokumentu, kterým byly Aboubakarovy majetky v Praze zajištěny a který má Seznam k dispozici.

Po bytech jde Nigérie

Aboubakar převedl podle šetření FAÚ peníze z Nigérie ve dvou částkách: nejprve tři sta tisíc euro koncem března 2015. Dalších 385 tisíc euro o dva měsíce později. Peníze šly na jeho účet u Raiffeisenbank, který si založil už o rok dříve.

Za své byty nicméně platil přímo z účtů jím řízené zbrojní firmy Societé D’equipment Internationaux, která je rovněž zmiňovaná v nigerijském armádním skandálu. Celkem šlo o čtyři platby v amerických dolarech z bank v Nigérii.

Foto: Karel Hrubeš

Dokument, kterým policie zablokovala majetek nigerského obchodníka se zbraněmi.

Vrchní komisař Tomáš Kostorek, který policejní usnesení sepsal, závěrem zmiňuje, že nigerijské úřady už připravují žádost o zajištění Aboubakarova majetku.

„Současně na základě provedeného šetření je zjištěno, že hlavní vyšetřovatel případu aktuálně připravuje žádost o mezinárodní právní pomoc ve věcech trestních, na základě které budou české orgány požádány o zajištění majetku osoby Aboubakar Hima," píše policejní důstojník.

Reklama

Související témata:

Doporučované