Hlavní obsah

Přou se kvůli parkovacímu domu. Zvítězí zájmy obyvatel, nebo developera?

Záhady Josefa Klímy: Stavba monstrózního parkovacího domu na Praze 4 vyvolává pozdvižení. Zvítězí zájmy obyvatel, nebo developera?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V jejich bezprostředním sousedství má vyrůst nový parkovací dům, lidé jsou ale proti. I přesto příprava stavby nedaleko stanice metra Budějovická v Praze pokračuje. Dům je v plánu už přes 10 let, ale papírově není vše v pořádku.

Článek

Za projektem stojí městská část Praha 4 a soukromý developer, společnost Budějovická investiční. Jejich argument zní: Lokalita kolem metra Budějovická nová parkovací místa nutně potřebuje.

Obyvatelé této oblasti to vidí zcela opačně. Bojí se, že za parkovacím domem je jen další snaha zahustit už tak zatížený prostor dalšími kancelářemi. A bojí se hluku. Spolek Pankrácká společnost například zjistil, že studie o vlivu na životní prostředí v čase zastarala. Je postavena na normách, které už dnes neplatí a stavba by z hlediska hlukové zátěže nemohla projít.

Nadto lidé ze sousedství zpochybňují samotné právo městské části na pozemku stavět. Pozemek je totiž Magistrátu hlavního města Prahy a s jeho prodejem musí vyslovit souhlas zastupitelstvo hlavního města, což se nestalo. Přesto městská část na pozemek uzavřela smlouvy.

Místostarosta Prahy 4 Zdeněk Kovařík teď tvrdí, že městská část vlastně už takto velký projekt nechce. Hodlá s developerem řešit podstatně menší stavbu – o čtyřech nadzemních podlažích. Jenže reálně zatím neučinil nic.

Podle developera budou parkovací místa sloužit výhradně sousední poliklinice a úřadu městské části. Na projektu podle jeho slov prodělá. Přesto jeho stavbu prosazuje.

Co mohou obyvatelé Prahy 4 čekat? Je vůbec možné postavit v bezprostřední blízkosti obytných domů a polikliniky stavbu, která by nesplnila požadavky na ochranu životního prostředí?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované