Hlavní obsah

V Praze už je nejdražší bydlení v celé Evropě. Viník je znám

Duel: Kam až porostou ceny za bydlení v Praze?Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přepočteno na příjem má Praha nejdražší byty v Evropě. Na pořízení vlastního bydlení padne už 12 ročních platů. Výstavbu nových domů přitom metropole povoluje jen šnečím tempem. A přístup k hypotékám mezitím Česká národní banka utahuje. Nová pravidla by mohla odříznout od úvěrů desetitisíce lidí. Jak z bytové krize ven? Ptali jsme se v Duelu náměstkyně pražské primátorky Petry Kolínské (SZ) a ekonoma Miroslava Zámečníka.

Článek

Za neúměrnými cenami bydlení v hlavním městě je hlavně vysoká poptávka, hnaná ekonomickým růstem, a malá nabídka. V Praze se prostě nestaví. Proces povolování nových staveb vázne na úřadech. Jak upozornila Hospodářská komora na základě analýzy Deloitte, od roku 2000 klesl počet vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení o 75 procent. I kvůli tomu se cena metru čtverečního v Praze za první čtvrtletí přehoupla přes 88 000 korun. Vyplývá to z údajů developerů Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Společnost Central Group Dušana Kunovského navrhla, aby všichni developeři v Praze přispívali do transparentního fondu veřejných investic. Praha by tak mohla získat na investice až stovky milionů korun. Výměnou za to by developeři chtěli dodržování platných lhůt, a tím pádem zrychlení schvalovacího procesu pro výstavbu.

Pomoct zejména mladým rodinám s bydlením chce i stát. Ještě letos začne půjčovat párům do 36 let až dva miliony korun za jednoprocentní úrok. Na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 tisíc korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, v případě stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka stanovena na dva miliony korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované