Hlavní obsah

V Praze začne pět veletrhů o zvířatech, hrách, hračkách i potřebách pro děti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V pražských Letňanech začíná pět veletrhů. Na své si přijdou milovníci hraček a her, rybaření, ale také chovatelé domácích zvířátek či nastávající rodiče. Půjde o veletrhy For Pets, For Fishing, For Games, For Babies a For Toys.

Článek

Veletrh For Pets například slibuje psí salón krásy, kde se odborníci postarají o střih i úpravu psů či koček nebo spa a wellness terapii zvířat. Na místě by také měla být Pestaurace, pojízdná restaurace pro čtyřnohé přátele člověka. „Vaši psí miláčci si tak mohou pochutnat na tom nejlepším menu podle vlastního výběru,“ láká výstaviště. Podle údajů ministerstva zemědělství se loni vyrobilo v ČR 279 768 tun krmiv určených pro psy a kočky, meziročně šlo o 7,2procentní nárůst.

Každá třetí česká domácnost má podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) alespoň jednoho psa a každá pátá má alespoň jednu kočku. Češi tak v počtu zvířat chovaných doma patří k nejaktivnějším národům. Během covidové krize počet zvířat v domácnostech dále narůstal. „Evidujeme více než 100procentní nárůst týkající se všech chovatelských potřeb. Zákazníci si v době lockdownu pořizovali domácí mazlíčky zejména do bytů, takže hodně vzrostla poptávka po pelíšcích pro psy a kočky,“ sdělil David Fuchs, ředitel společnosti Agora DMT, která se zabývá velkooobchodním prodejem tohoto zboží.

O novinkách na trhu videoher se můžou zájemci dozvědět na veletrhu For Games. Obrat tuzemských firem zabývajících se vývojem počítačových her loni vzrostl o 17 procent na 5,32 miliardy korun. Letos by měl stoupnout o další desetinu na 5,8 miliardy, uvedli už dříve zástupci Asociace českých herních vývojářů.

Loni čeští vývojáři vydali dohromady 58 her, z toho 16 bylo uvedeno ne zcela dokončených, tedy ve stádiu tzv. early access, a vedle toho vyšlo 40 přídavků a rozšíření k již existujícím hrám. V přípravě je 182 herních titulů. Dvě třetiny firem se zaměřují na hry pro PC a konzole, přes 40 procent na mobilní hry. Nejúspěšnější tituly byly Beat Saber, Arma3, DayZ a American Truck Simulator.

V Česku působí 118 herních studií, z toho sedm vzniklo v minulém roce. Zaměstnávají dohromady 2074 pracovníků, což je meziroční nárůst o 18,5 procenta. Loni tak v oboru vzniklo 330 nových pracovních pozic. Okolo 73 procent studií zaměstnává do deseti lidí, velká studia nad 50 zaměstnanců tvoří sedm procent z celkového počtu. Okolo 53 procent firem působí v Praze a 24 procent v Brně. Každý třetí pracovník v herním průmyslu je cizinec.

Reklama

Doporučované