Hlavní obsah

V pražské Libni vznikne muzeum věnované spisovatelům

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Pivovarnické ulici v pražské Libni vznikne expozice a muzeum Libeňské návraty věnovaná spisovatelům spojeným s Libní, jako jsou Bohumil Hrabal nebo Arnošt Lustig. Radnice si tam pronajala společenský sál, kde jej vytvoří.

Článek

Za prostory bude městská část platit nájemné 300.000 korun ročně. ČTK to řekl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Otevření je plánováno na letošní květen, záležet však bude na vývoji koronavirové pandemie. Muzeum bude provozovat radnice Prahy 8.

„V tomto místě stále funguje nezaměnitelné libeňské genius loci. Chceme ho udržet a vrátit nejen Libeňákům jeden z mála zachovalých společenských prostorů. Rádi bychom pořádali výstavy, společenské akce, setkání či přednášky. Zároveň chceme vzdát hold Libni a jejím obyvatelům a rodákům. Především spisovatelům Hrabalovi, Lustigovi, (Eduardu) Štorchovi a dalším,“ uvedl radní Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Úpravy prostor a příprava expozice začnou poté, co městská část schválí rozpočet na letošní rok. To by mělo být v březnu. Nyní funguje v rozpočtovém provizoriu, kdy nesmí dávat peníze na investice, ale pouze na svůj chod. „Jakmile bude schválen rozpočet, okamžitě se začne s úpravami. Co vystavit už máme, takže v květnu bychom otevřeli. Zda to bude veřejné otevření, či nikoliv, bude záležet na epidemiologické situaci a pravidlech, která budou,“ řekl Šalek.

Prostory si radnice vybrala kvůli tomu, že jde o poslední zachovalý autentický společenský a komunitní sál v Libni. V domě bydlel spisovatel Eduard Štorch a do restaurace sem chodili Hrabal i Lustig. „Bohužel ani jeden z těchto světově proslulých libeňských spisovatelů nemá v Praze expozici, která by jejich život a díla připomínala,“ řekl Šalek.

Hrabal žil v ulici Na Hrázi v domě v bývalé kovárně. Dům byl zbourán při výstavbě nynějšího dopravního terminálu na Palmovce. Na zdi zde je malba připomínající Hrabala. Lustig se narodil v Libni v roce 1926 a chodil zde také do školy. Eduard Štorch v roce 1906 při silnici u Rokosky objevil s dětmi pozůstatky mamuta. Na základě tohoto objevu situoval svůj nejznámější příběh z pravěku také do Libně.

Reklama

Související témata:

Doporučované