Hlavní obsah

V pražské MHD se rozroste počet křižovatek s preferencí tramvají

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V pražské MHD se letos rozroste počet křižovatek, ve kterých budou mít přednost tramvaje. Úpravy se chystají například v Táborské ulici v Praze 4, ve Vršovicích nebo na Malé Straně.

Článek

Cílem je zrychlit provoz veřejné dopravy. ČTK to dnes sdělila mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. V loňském roce byla preference pro tramvaje a autobusy nově zavedená na 34 křižovatkách, z celkového počtu 247 světelných křižovatek v Praze je tak přednost pro MHD již na 219 z nich.

„Kvalita veřejné dopravy v Praze není jen o budování nové infrastruktury, aby byla atraktivní a nadále hodnocená mezi nejlépe fungujícími systémy MHD na světě, musíme zlepšovat také její plynulost a rychlost,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Letos budou hned tři křižovatky s preferencí pro tramvaje v Táborské ulici na Praze 4. Konkrétně se jedná o křižovatky Táborské s ulicemi Na Pankráci, Lounských a Petra Rezka. DPP zde v současné době opravuje tramvajovou trať, která byla ve špatném stavu. Při opravě bude také přesunutá zastávka Pražského povstání ze své dosavadní polohy na náměstí Hrdinů, což usnadní přestup z tramvaje do metra.

Do konce roku bude preferencí vybavená také křižovatka ulic Chodovská a U Plynárny a Bělocerkevské a Vršovické. Upravené budou křižovatky na Karlově náměstí, které postupně Technická správa komunikací (TSK) opravuje. Přednost budou mít tramvaje také v Karmelitské ulici v úseku mezi Újezdem a Malostranským náměstím.

Na konci letošního roku by mělo v tramvajové síti zůstat bez preference asi 20 světelných křižovatek. „Zhruba devět vytipovaných světelných křižovatek, například v úseku Anděl – Bertramka nebo na náměstí I. P. Pavlova zůstanou nadále bez preference. Její zavedení by zde nepřineslo skutečné snížení jízdní doby tramvají,“ uvedl Jiří Vodrážka z DPP.

Loňské úpravy křižovatek zvýšily rychlost pražských tramvají v průměru o jeden kilometr v hodině. Současná cestovní rychlost tramvají v Praze je 19,51 kilometru v hodině. Město pro zrychlení MHD kromě preference v křižovatkách také buduje dělící prahy mezi kolejemi a jízdními pruhy pro auta nebo vytváří pro autobusy vyhrazené pruhy.

Reklama

Doporučované