Hlavní obsah

V pražské zoo se narodilo mládě orangutana sumaterského

Ilustrační fotografie.

Reklama

V pražské zoologické zahradě se dnes před polednem narodilo mládě orangutana sumaterského, jednoho z nejohroženějších lidoopů planety.

Článek

„Je to třetí orangutan, který se v Zoo Praha narodil,“ sdělil ředitel zahrady Miroslav Bobek. „Novorozené mládě je jediným pravnoučetem orangutanů, kteří přišli do zoo z lesů Sumatry, a je proto geneticky mimořádně cenné. Dokonce si troufám tvrdit, že nejcennější v Evropě,“ uvedl.

Pro jednatřicetiletou matku Mawar jde již o čtvrtého potomka, pro devatenáctiletého otce Pagyho teprve o prvního. S potomkem se podle chovatelů přišli odpoledne pochlubit do expozice v Indonéské džungli.

„Ve slábnoucím podzimním světle tak bylo možné z ochozu, zpoza pletiva a částečně i rostlin udělat první snímky našeho orangutaního přírůstku. Mládě již začalo pít a Mawar se o něj dobře stará, alespoň prozatím, a odhání od něj i svou starší dceru, zvědavou Diri,“ uvedl ředitel zahrady.

Zoo Praha chová orangutany sumaterské od roku 1961 a v roce 1971 se tam narodilo první mládě v historii chovu v Praze i tehdejším Československu. Sameček dostal jméno Kama, dnes narozené mládě je jeho prvním vnoučetem. Druhé mládě orangutana sumaterského se v zahradě v Troji narodilo v únoru 2013, jeho matkou je rovněž Mawar.

„Snad všechno dobře dopadne a 17. listopad pro nás bude rovnou dvojitý svátek. Byl by to velký úspěch našich chovatelů i celé Zoo Praha,“ uzavřel ředitel.

Reklama

Doporučované