Hlavní obsah

V pražském Goethově institutu se představí humanoidní robot

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Humanoidní robot NAO šesté generace se dnes představil v pražském Goethově institutu. Lidé s ním mohou hovořit, zahrát si kvíz nebo si zacvičit tai-či. K vidění tam bude v některých dnech do 25. září.

Článek

Goethův institut o tom ČTK informoval v tiskové zprávě.

Interaktivní robot je vybaven kamerami, mikrofony a senzory, které mu umožňují reagovat na vnější podněty. Mimo jiné rozeznává obličeje a je schopen promluvit v několika jazycích.

Robot se na evropské turné vydal z Mnichova. Na cestu po Evropě se v červnu podle institutu vydali dva roboti. „NAO se umí představit, říct pár vět o městech, ve kterých již byl, vyprávět vtipy či předvést krátký tanec,“ popsala programátorka Kateřina Kubecová z Českého vysokého učení technického.

Robot podle Kubecové reaguje vedle mluveného slova na dotyky. V Česku se naučí česká slova, následovat bude polština. Po Praze totiž robot zamíří do Varšavy.

Roboti NAO jsou z produkce společnosti SoftBank Robotics, řada vznikla ve Francii. Slouží především ke vzdělávacím a výzkumným účelům. Česká návštěva robota NAO je součástí projektu Generation A = Algorithmus. Jeho cílem je seznámit mládež s technologickým vývojem v oblasti umělé inteligence a přenést tak diskusi o umělé inteligenci z odborných kruhů k širší veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované