Hlavní obsah

V pražském IKEMu pracují na velkém objevu. Diabetes budeme umět stoprocentně vyléčit, říká biochemik

Renata Kalenská v rozhovoru s Tomášem Koblasem o tom, proč tu budeme mít i dětské diabetiky druhého typu.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Biochemik Tomáš Koblas přišel s myšlenkou, jak úplně vyléčit cukrovku. Pokud studie i na lidech potvrdí, že se vědec nemýlil, svět bude bez diabetiků. „To je náš cíl,“ říká k tomu Koblas ve Výzvě Renaty Kalenské. Pražský IKEM by se v tu chvíli stal s největší pravděpodobností kandidátem na Nobelovu cenu.

Článek

V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) tým biochemiků a lékařů zkouší přeprogramovat takzvané beta buňky, které v těle zdravého člověka produkují inzulín. Během výzkumu ale biochemika Tomáše Koblase napadlo, že by také mohli zkusit beta buňky namnožit. A výsledky byly nečekané.

„Výsledky byly několikanásobně lepší než to, co se doposud podle nejlepších publikovaných výzkumů světových laboratoří podařilo. Výsledky jsou fenomenální. Tato metoda je velmi efektivní na diabetických zvířatech. U diabetického zvířete jsme použili namnožené buňky z jiného zvířete – a do týdne bylo toto zvíře zdravé,“ popisuje Koblas výsledky výzkumu.

Teď už v podstatě záleží „jenom“ na tom, aby se našli sponzoři, kteří by výzkum zaplatili.

„Přenesení výsledků do praxe je finančně velmi náročné. Je potřeba najít soukromého investora v řádech miliard korun,“ popisuje Koblas s tím, že pojišťovny nemají zájem se na těchto výzkumech finančně podílet. Zmíněnou metodou by bylo přitom možné vyléčit diabetiky prvního i druhého typu.

Na konspirační metody, kdy se mluví o tom, že farmaceutické společnosti nemají zájem o úplné vyléčení této choroby, Tomáš Koblas moc nevěří. Říká, že „i kdyby výzkum výrobci inzulínu bojkotovali, jsou tu další, kteří by vydělali na lécích diabetu“.

Diabetes mellitus je civilizační onemocnění, kterým trpí zhruba desetina populace. Podle průzkumů se ukazuje, že beta buňky mohou být otráveny, pokud člověk konzumuje příliš mnoho mastných kyselin – tedy salámů, klobás a podobně.

O těchto i dalších tématech týkajících se cukrovky se více dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované