Hlavní obsah

V pražském Rudolfinu bude v pátek poslední rozloučení s Jiřím Menzelem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé se mohou v pátek naposledy rozloučit s oscarovým režisérem Jiřím Menzelem v pražském Rudolfinu.

Článek

I když si Menzel, který zemřel minulý týden, veřejný pohřeb nepřál, manželka Olga tak rozhodla po velkém zájmu přátel, kolegů a fanoušků úspěšného filmaře.

Olga Menzelová dnes na Facebooku poděkovala všem za kondolence. „Moc mě těší, že máte Jirku stále rádi, ať už jste ho poznali osobně nebo prostřednictvím jeho filmů a divadelních her, které režíroval. Proto se v pátek 18. září od 10:00 do 18:00 pro vás všechny otevřou prostory foyer Rudolfina, kde se budete moci s Jirkou rozloučit osobně,“ napsala Menzelová v prohlášení, na které upozornil deník Blesk.

„Ve foyer Rudolfina bude také podpisová kniha, zájemci mohou zavzpomínat na Jiřího Menzela i prohlídkou výstavy Rozmarná léta, která bude instalována před Rudolfinem. Tento pietní akt je propojen s hudebním festivalem Dvořákova Praha, kde večer zazní skladby nejoblíbenějšího skladatele pana Menzela - Wolfanga Amadea Mozarta,“ řekla dnes ČTK Menzelova asistentka Míla Řádová.

Filmový režisér, divadelní tvůrce i herec zemřel 5. září v 82 letech. Jako jeden z mála českých tvůrců, kteří získali sošku americké filmové akademie, proslavil českou kinematografii už na začátku své kariéry. Oscara dostal za film z roku 1966 Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala. Podle jeho knih točil Menzel i později, další náměty, které vedly k divácky úspěšným a dodnes hraným filmům, mu poskytoval Zdeněk Svěrák.

Reklama

Související témata:

Doporučované