Hlavní obsah

V pražských Stodůlkách začala výměna prvních zastávek MHD

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) začala ve Stodůlkách s výměnou prvních přístřešků na zastávce MHD, které dosud provozovala firma JCDecaux.

Článek

Zatím jsou hotové základy a tento týden dorazí první nové přístřešky. Následovat budou zastávky v dalších částech Prahy. JCDecaux skončila smlouva na provoz mobiliáře na konci června, postupná výměna za městské přístřešky má trvat zhruba dva roky.

Francouzská firma JCDecaux provozuje přístřešky v metropoli na základě smlouvy z roku 1994, výměnou za jejich zajištění a údržbu a nájem městu na nich může provozovat reklamu. Minulé vedení magistrátu se rozhodlo smlouvu neprodlužovat, to současné pak rozhodlo o tom, že město pořídí vlastní mobiliář. Na ten následně město uspořádalo designovou soutěž.

Ředitel THMP Tomáš Jílek řekl, že tento týden přijede od vysoutěženého výrobce kamion s prvními přístřešky, pro které již firma na Stodůlkách připravila základy. Dodal, že výroba se teprve rozjíždí a měla by brzy dosáhnout 15 přístřešků týdně, nyní je asi na polovině. Instalace oproti původnímu harmonogramu nabrala zpoždění, které by však podle Jílka měla firma v řádu měsíců dohnat.

Další v plánu jsou podle ředitele zastávky v Modřanech, Řepích a Horních Měcholupech a do konce roku by výměna měla být rozprostřena po celé Praze tak, aby co nejméně omezovala obyvatele. „Vybrali jsme jako první kusy ty přístřešky, které jsou na autobusech a ne na tramvajových tratích,“ doplnil Jílek.

O první z nových přístřešků se zatím bude provizorně starat THMP, ale podle ředitele nejde o trvalé řešení. „Nikdy nebylo uvažováno, že by THMP byly trvalým správcem, natožpak provozovatele reklamy, přeci jenom jsme technologická firma,“ řekl.

Podle radního Jana Chabra (TOP 09) nyní město jedná o předání mobiliáře finálnímu správci. „Počítáme s tím, že by to měl být dopravní podnik, dojednáváme podmínky,“ řekl a dodal, že by rád předání uskutečnil do konce roku. Podnik by měl zajistit údržbu a také vysoutěžit firmu, která bude na k tomu určených plochách na zastávkách provozovat reklamu. Výměnu na posledním jednání zastupitelstva kritizoval předseda zastupitelského klubu ANO Ondřej Prokop, podle kterého nabírá zpoždění a prodražuje se.ou ulici.

Reklama

Doporučované